U trendu

Sve što bi trebalo da znate o grčevima kod beba

Grčevi se javljaju obično nakon 3. nedelje i traju u proseku tri sata dnevno, a nestaju nakon navršenog 3. meseca starosti. Oni ne mogu da štete bebi, ali su neprijatni i teško je gledati bebu kako plače. Nažalost, još uvek ne postoji univerzalan lek pa ćete morati sami da odgonetne kako olakšati svojoj bebi.

Najčešće ćete grčeve prepoznati po čestom i dugotrajnom plaču kod bebe koja je uvek bila vesela. Beba je sita i naspavana, ali svejedno neutešno plače. Grčevi se najčešće javljaju u isto doba dana. Iako nisu opasni za dete, teško je gledati bebu kako plače, pa ćete jedva čekati da prođu. Najčešće počinju između druge i četvrte nedelje a mogu potrajati i do četvrtog meseca detetovog života.

Ako vaša beba često plače, posebno u popodnevnim i večernjim satima i privlači nožice prema stomaku i savija leđa verovatno se radi o grčevima.

Bebin probavni sistem se još uvek razvija pa zaostali vetrovi mogu biti bolni za malu bebu. Živčani sisitem još uvek sazreva, pa će beba ponekad plakati i nakon što grčevi prođu jer će biti uplašena. Beba se često zna nagutati vazduha prilikom dojenja ili jedenja na bočicu, a ne izbaci sav vazduh kada podrigne i on izaziva grčeve.

Kako pomoći bebi?

Pokušajte umiriti bebu maženjem. Masirajte bebin stomačić laganim kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Stavljanje toplog obloga na bebin stomak takođe može ponekad uspešno umiriti grčeve.

Ako beba voli dugo da doji savetujemo da je podignete da podrigne tokom podoja. Nežno trljanje leđa može pomoći da beba pre podrigne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.