U trendu

Umesto da ga kaznite, recite detetu ove 2 reči i odmah će vas poslušati, tvrde stručnjaci

Socijalna radnica i ekspertkinja za roditeljstvo Gen Mur tvrdi da pretnje kaznama mogu dovesti do nepotrebnog sukoba s decom i opteretiti vaš odnos. Kao majka četvoro dece, ova Australijanka odlično razume izazove s kojima se susreću moderni roditelji. I sama je pokušala da zapreti svojim sinovima da će im nešto oduzeti ako je ne poslušaju, ali tada je naučila da takve taktike retko uspevaju.

Umesto toga, ona preporučuje korišćenje reči „kada“ i „onda“, za koje kaže da menjaju dečji pogled na situaciju i predstavljaju nagradu za izvršenje zadataka.

„Vaše dete vas neće slušati ako mu pretite da ćete mu oduzeti telefon ili igricu svaki put kad mu je soba neuredna. Deca nisu za stalnu saradnju. Oni bi trebalo da pomeraju granice i ponekad je to njihov način da nam daju do znanja da se bore s regulisanjem svojih emocija“, objasnila je i otkrila zašto deca pogrešno shvataju pretnje i šta uraditi umesto toga.

„Ako promenite pristup i kažete ‘kad uradiš ovo, onda možemo imati ono’, to je pozitivnije, direktnije i mnogo je verovatnije da će rezultirati uspehom“, rekla je, a prenosi Index.

Drugim rečima, prema Mur, bolje je upotrebiti fraze kao što su ‘kad se obučeš, onda možeš da se igraš’ ili ‘kad napišeš domaći, onda možeš da gledaš TV’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar