U trendu

Zašto se bebama stavlja crveni konac oko ruke: Nije važna boja, nego…

Kad mama i beba iz porodilišta stignu kući svi ih s osmehom na licu dočekaju. Onda bake često znaju da pokrenu priču o običajima, povojnici, stvarima koje mama treba da uradi kako bi ona i beba bila zdrave i srećne. Svi smo se nekada susreli s običajem vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Smatra se, zapravo, da crveni končić štiti decu od „zlih očiju i odvraća lošu sreću“. On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci. Končić se smatra zaštitom deteta od uroka.

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla.

Ovaj končić se nekada pre pravio od vune i njegova moć isceljenja se i sastojala baš u tom materijalu. Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje. Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu.

Odeća od vune se takođe smatrala važnom za isceljenje, kako kože tako i mišića, kičme, zglobova, zbog lanoina u njoj, koji se topi na temperaturi tela.

Interesatno je da i danas postoje poznate ličnosti koje nose svoj crveni končić oko ruke. Među njima su Dejvid i Viktorija Bekam, Madona, Demi Mur, Ešton Kučer, Britni Spirs, Rijana…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.