U trendu

Arije iz Karmen, Turandota, Don Karlosa…u Operi na vodi

BEOGRAD – Povodom 100 godina od osnivanja ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, 14. septembra na Sava Promenadi, šetalištu u okviru „Beograda na vodi“, biće održan besplatan Gala koncert „Opera na vodi“.

U okviru tog spektakla na otvorenom, koji se održava drugu godinu zaredom, publika će imati priliku da uživa u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

Pod dirigentskim upravama Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića, uz Orkestar i Hor, učestvovaće prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kao specijalni gost nastupiće mecosopran iz Nemačke Sanja Anastasia.

Koncert će režirati Ivana Dragutinović Maričić.

Direktorka Opere narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović napominje da će repertoar ovog prvorazrednog kulturnog činiti dobro poznate operske arije i malo popoluarnog belkanta

„Publika će imati prilike da čuje numeru iz predstave „Bal pod maskama“, arije iz Pučinijeve opere „Turandot“, neke kancone, arije iz opera „Seviljski berberin“, „Karmen“, „Don Karlos““ kazala je Trumbetaš Petrović i dodala da se nada rešavanju pitanja zgrade Opere u Beogradu jer je kako kaže zajedno sa svojim kolegama već 100 godina podstanar u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„U ovoj sezoni slavimo 100 godina Beogradske opere. Prva opera u Beogradu bila je Pučinijeva „Madam Baterflaj“ koja je izvedena 1920 godine. U februaru sledeće 2020. slavimo 100 godina od izvođenja prve opere u Beogradu. Glumci su pevali 1903. godine operu „Na Uranku“ Stanislava Biničkog. Dakle to nije početak Beogradske opere“ kazala je Trumbetaš – Petrović.

Prema njenim rečima opera „Madam Baterflaj“ biće obnovljena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Postavićemo i operu “ Evgenije Onjegin“ Petra Iliča Čajkovskog, jer se uskoro navršava 120 godina od njene premijere.

„Opera na vodi“, kao poklon Beograđanima i svim posetiocima glavnog grada Srbije, zajednički će, kao i prošle godine, organizovati kompanija Belgrade Waterfront i Narodno pozorište i na taj način, još jednom potvrditi svoju posvećenost kulturno-umetničkim dešavanjima koji promovišu duh srpske prestonice kao kosmopolitskog grada sa bogatom umetničkom tradicijom.

Podsećanja radi, pre godinu dana, 22. septembra, na istoj lokaciji, pred 5.000 gledalaca održan je spektakularan koncert povodom 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.