U trendu

Balkansko arhitektonsko bijenale otvoreno u Beogradu

BEOGRAD – Balkansko arhitektonsko bijenale otvoreno je večeras u zdanju nekadašnjeg bioskopa Balkan.

Otvaranju smotre na kojoj učestvuju stvaraoci iz bivših jugoslovenskih republika, ali i Turske, Rumunije, Bugarske je prisustvovao i Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore koja je kao ovogodišnja zemlja domaćin i pokrovitelj ovog događaja, u saradnji sa beogradskom Fondacijom „Saša Marčeta“.

Direktor Bijenala Marko Stojanović kazao je da nijedan arhitektonsko-dizajnerski događaj u istoriji Srbije ili regiona nikada nije podignut na ovako visoki nivi kao što je to sličaj sa Balkanskim arhitektonskim bijenalom.

Saša Marčeta najavio je da će Bioskop Balkan već sledeće godine biti novi kulturni centar grada.

„Verujem da će publika uživati u izložbi ostalim sadržajima bijenala“, kazao je Marčeta.

Tema bijenala je „Dekodiranje Balkana“, a uz izložbu koja će predstaviti 220 originalnih arhitektonskih projekata i nameštaja unikatnog dizajna, biće održani i naučna konferencija, stručna predavanja i panel-diskusije, a biće organizovana stručna izložba povodom veka „Bauhausa“, ali i „Dani arhitektonskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kao zemlja domaćin, Crna Gora će biti zastupljena sa 50 radova, izvedenih i neizvedenih.

U sklopu ovogodišnjeg Bijenala održaće se nekolicina paralelnih događaja:

Međunarodna arhitektonska i dizajnerska izložba od 14.-21. novembra, na kojoj će biti predstavljeno preko 220 projekata i unikatnih komada nameštaja kategorijama urbani dizajn, arhitektura, neizvedeni projekti i interijer.

Međunarodna naučna konferencija (De)kodiranje Baklana biće održana od 15.-17. novembra na Arhitektonskom fakultetu, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnike i tehnološkog razvoja R. Srbije i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Međunarodnog udruženja urbanih planera.

Stručna predavanja i panel diskusije u okviru arhitektonsko-dizajnerske izložbe, koja će se održati u Bioskopu Balkan.

U okviru Bijenala 2019. održaće se i dva kulturno-umetnička događaja: stručna izložba „100 godina Bauhausa“, u Galeriji „Progres“ u partnerstvu sa galerijom „Štab“ i manifestacija „Dani arhitektonskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci na kojoj će biti prikazani dokumentarni i igrani filmovi na temu arhitekture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.