U trendu

IzloĹžba o kneginji Jelisaveti u Istorijskom muzeju Srbije

BEOGRAD – IzloĹžba „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući“ biće otvorena 15. septembra u Istorijskom muzeju Srbije kao svojevrsni omaĹž kneginji Jelisaveti Karađorđević, ćerki kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog doma Karađorđevića rođenom u Kraljevini Jugoslaviji 1936, nekoliko godina uoči progona dinastije iz zemlje.

Autorka izloĹžbe i direktorka Artis centra Tamara Ognjević je na danaĹĄnjoj konferenciji za novinare objasnila da se postavka realizuje u sklopu projekta „Genaologije starih srpskih porodica“ čiji je autor dr DuĹĄica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije i da ona pripoveda o Ĺživotu i radu kneginje Jelisavete i ukazuje na poreklo prve ličnosti iz porodice Karađorđević koja se vratila na tlo bivĹĄe Jugoslavije 1987, posle viĹĄedecenijskog progona.

Cilj izložbe je, prema njenim rečima, da osvetli jednu istorijsku ličnost, rođenu u kraljevskom domu, koju su nepredvidivi sticaj društveno-političkih okolnosti i lične osobine naveli da pređe put od kneginje do građanke, od aristokratkinje povlašćene rođenjem, do savremene žene koja oblikuje svoj novi status i angažovanje.

Utemeljena je, s jedne strane, na istraživanjima kneginjine lične zaostavštine (slike, fotografije, prepiska, knjige, arhivska građa, predmeti likovne i primenjene umetnosti, kao i umetničkih zanata) i na sveobuhvatnom uvidu u istorijsku i umetničku građu vezanu za kneginju Jelisavetu i njenu porodicu, a sa druge na kreativnom potencijalu kako same kneginje koja godinama unazad piše, slika i fotografiše, tako i na delima savremenih dizajnera, inspirisanih njome.

Bojić je objasnila da izložba prikazuje lepu, tužnu, veselu, romantičnu žensku priču i vreme koje je zaboravljeno, a počinje sa pričom kneginjine majke o tome zašto je bitno što je ona dobila devojčicu i nastavlja se sa koferom sa kojim je Jelisaveta pred svoj peti rođendan napustila Beograd.

„Ta se priča ĹĄiri do Kenije, njenog mladalačkog Ĺživota, velike tuge koja je učinila da bude veliki borac za prava svoje porodice, da rehabilituje svoju porodicu i svoje roditelje sahrani na Oplencu“, rekla je Bojić.

Zamišljena kao inscenacija kneginjinog stana u Beogradu, postavka sublimira javni i privatni aspekt života Jelisavete Karađorđević, prikazujući kako njenu biografiju u hronološkom nizu, tako i priču o njenom poreklu i precima.

Publika će moći da vidi ekskluzivne predmete i dokumente kao ĹĄto su dnevnici kneginje Olge Karađorđević, lepeza velike kneginje Elene Vladimirovne Romanove, kneginjine bake po majci, „Tomas Gud“ porcelanski servis Marije Pavlovne Demidove, tetke kneza Pavla, pismo koje je čuveni francuski slikar EĹžen Delakroa uputio princezinom pradedi Anatolu Demidovu, princu od San Donata, FaberĹžeovu malu svesku sa nacrtima nakita kneginjine prababe Marije Pavlovne Vladimirovne od Rusije.

Mogu se pogledati i pisma kneginjice Kleopatre Karađorđević, Jelisavetine bake, upućena njenim roditeljima knezu Aleksandru i kneginji Persidi, zastava kneza Pavla, koja se nalazila u kapeli Svetog Đorđa u Oksfordu u kome je studirao, ali i lična garderoba i aksesoar kneginje Jelisavete, njeni originalni crteži i knjige za decu, fotografije čuvenih svetskih modnih fotografa kakvi su Ričard Avedon, Sesil Biton i Ormond Đilji, ali i domaćih majstora fotografije poput Željka Sinobada, Nenada Marjanovića, Nebojše Babića i Ala Šimona, koji su beležili kneginjine brojne aktivnosti nakon povratka u Srbiju.

Kneginja Jelisaveta je rekla da su na izložbi njene uspomene i da verovatno bez izgnanstva ne bi imala tako uzbudljiv život, naglasivši da joj je uvek bio cilj da se vrati u Srbiju, kao i da će postavka otvoriti prozor ka prošlosti.

Izložba obuhvata približno 200 eksponata iz kneginjine lične zaostavštine i nekoliko iz Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.

Izložba će moći da se pogleda od 15. septembra u 14 sati, a muzej će, mimo svoje prakse, biti otvoren i u ponedeljak, 16. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.