U trendu

Kongres posvećen održivoj arhitekturi u Kinoteci

BEOGRAD – Treći međunarodni kongres „Odrziva arhitektura – energetska efikasnost“ biće održan od 4. do 6. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci i obuhvatiće izložbe, radionice i prateći program.

Kroz predavanja i izložbu svojih projekata, 10 eminentnih arhitekata preneće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, inženjerima, kao i studentima iz zemlje i regiona.

Učesnici kongresa su Tomas Rau (Holandija), Peter Pihler (Italija), Maria Langarita (Španija), Marko Lavit (Francuska), Bil Danster (Engleska), Anu Pustinen (Finska), Vladimir Đurović (Liban), Idis Turato (Hrvatska), Robert Klun (Slovenija) i Branislav Mitrović (Srbija).

„Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, na jednom mestu ćemo okupiti arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi“, kaže arhitekta Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora kongresa i dodaje da je to njihov doprinos ostvarenju cilja celog čovečanstva, da se smanji emisija CO2 u atmosferi, spreči dalje zagrevanje planete i zaštiti životna sredina i njeni prirodni resursi.

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, biće organizovane i dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektama i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka.

Radionice će voditi Marko Lavit i Robert Klun.

Organizatori Kongresa su Udruženje EKOKULT+, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća“, sa suorganizatorima arhitektonskim fakultetima iz Podgorice i Zagreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.