Korišćenje novih tehnologija u borbi protiv poplava

MEMFIS – Arsenal novih tehnologija, uključujući dronove, superkompjutere i podvodne sonare, testira se u centralnom delu SAD sa ciljem predviđanja i sprečavanja poplava.

„Zajedno ove tehnologije mogu da daju detaljne informacije u realnom vremenu, pružajući mogućnost menadžerima za hitne slučajeve i ugroženima da reaguju na vreme i time sačuvaju živote i imovinu“, rekla je Kristi Franc, profesor Univerziteta u Ajovi, prenosi AP.

Zahvaljujući tehnologiji razvijenoj na Univerzitetu u Misisipiju, menadžeri za vandredne situacije i zaduženi za bezbednost brana sada mogu da izvrše simulacije posledica ukoliko poplavne vode odnesu nasip ili probiju branu.

Softver je počeo da se koristi 2017. godine i pomogao je da se predvide poplave nakon uragana Harvi u Teksasu i Luizijani.

Inspektori sada koriste tablete i pametne telefone prilikom kontrolisinja reke Misisipi kako bi uneli podatke u postojeće mape vodostaja, kao i neoperativne kapije, curenja i klizišta.

Slike, video snimci i druge informacije se šalju u operacioni centar omogućavajući zaničnicima da razumeju tačan problem na konkretnoj lokaciji i da pravovremeno reaguju.

Dronovi se, sa druge strane, koriste za dobijanje fotografija i video snimaka poplavlljenih područja iz vazduha, dok sonar visoke definicije služi za snimanje rečnog korita kako bi se odredila mesta na kojima su neobhodni radovi na održavanju.

(Tanjug)

Napišite komentar