U trendu

Korišćenje novih tehnologija u borbi protiv poplava

MEMFIS – Arsenal novih tehnologija, uključujući dronove, superkompjutere i podvodne sonare, testira se u centralnom delu SAD sa ciljem predviđanja i sprečavanja poplava.

„Zajedno ove tehnologije mogu da daju detaljne informacije u realnom vremenu, pružajući mogućnost menadžerima za hitne slučajeve i ugroženima da reaguju na vreme i time sačuvaju živote i imovinu“, rekla je Kristi Franc, profesor Univerziteta u Ajovi, prenosi AP.

Zahvaljujući tehnologiji razvijenoj na Univerzitetu u Misisipiju, menadžeri za vandredne situacije i zaduženi za bezbednost brana sada mogu da izvrše simulacije posledica ukoliko poplavne vode odnesu nasip ili probiju branu.

Softver je počeo da se koristi 2017. godine i pomogao je da se predvide poplave nakon uragana Harvi u Teksasu i Luizijani.

Inspektori sada koriste tablete i pametne telefone prilikom kontrolisinja reke Misisipi kako bi uneli podatke u postojeće mape vodostaja, kao i neoperativne kapije, curenja i klizišta.

Slike, video snimci i druge informacije se šalju u operacioni centar omogućavajući zaničnicima da razumeju tačan problem na konkretnoj lokaciji i da pravovremeno reaguju.

Dronovi se, sa druge strane, koriste za dobijanje fotografija i video snimaka poplavlljenih područja iz vazduha, dok sonar visoke definicije služi za snimanje rečnog korita kako bi se odredila mesta na kojima su neobhodni radovi na održavanju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike