U trendu

Kovačević: Spremam se da snimim novi film

PALIĆ – Predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić akademik Dušan Kovačević, koji je sinoć uručio nagradu „Aleksandar Lifka“ hrvatskom režiseru Rajku Grliću, istakao je da je on jedan od onih ljudi koji o bivšoj zemlji govore onako kako je bilo.

„On je mnogo radio sa ljudima iz Jugoslavije, koja se više ne spominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region. Rajko je sa filmom „Ustav Republike Hrvatske“ začeo veliku i ozbiljnu političku priču o životu na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od retkih koji se ne stidi da govori da je i jugoslovenski reditelj. Svi su postali nacionalni reditelji, a svi smo mi živeli u zemlji u kojoj su napravljeni filmovi za koje danas govorimo da su izuzetno dobri“, istakao je Kovačević.

„Taj njegov film govori o tome da prebrojavanje krvnih zrnaca vodi direktno unazad u onu najstrašniju prošlost“, dodao je Kovačević.

O drugom laureatu nagrade „Aleksandar Lifka“ Miljenu Kreki Kljakoviću, Kovačević kaže da je zaista svetski scenograf.
„Imao sam sreće da sa njim radim „Undreground“ i znam ga odlično, sjajan je. Sada će raditi jedan veliki američki film“, istakao je Kovačević u izjavi medijima.
Kovačević ističe i da su se nekada filmovi drugačije radili nego danas, sa više entuzijazma.

„Para je uvek nedostajalo, ja tome svedočim sa početka sedamdesetih, a bilo je isto i pre toga, ali bilo je dovoljno ljubavi i entuzijazma i želje da se napravi dobar film“ istakao je Kovačević.

Smatra da su se filmovi ranije radili sa više preciznosti i sa više planiranja i bili su glumci koji su imali veće iskustvo na filmu.

„To danas nedostaje našem filmu. Kada pogledate naše kultne filmove vidite generaciju glumaca koja je kao ona u američkim klasičnim filmovima, izuzetno dobra“, rekao je Kovačević i dodao da se sprema da posle mnogo vremena, krajem septembra ili početkom oktobra snimi film.

(Tanjug)

Napišite komentar