Laserska harfa, zeleni krovovi, toplotna ostrva … u Beogradu

BEOGRAD – Radoznale građane svih uzrasta 27. i 28. septembra na desetinama lokacija u Beogradu očekuju naučni izazovi koji otkrivaju uzbudljivo i zabavno lice nauke u okviru programa „Evropska noć istraživača“, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

Evropska noć istraživača održaće se poslednjeg vikenda u septembru u čak 29 gradova u Srbiji i svi sadržaji su besplatni za posetioce.

Najobimniji program „Evropske noći istraživača“ održaće se u Beogradu.

Aleksandra Patenković, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Beogradu, napominje da su spremili program za sve uzraste.

„U tržnom centru Big posetioci će videti lasersku harfu koja je produkt ideje jednog istraživača koji je u stvaralačkom zanosu spojio programiranje i muziku. Imaćemo različite ekperimente iz oblasti programiranja i robotike. Obradićemo teme nezvanih posetioca u gradovima kao što je to bio slučaj sa divljim svinjama u Beogradu prošlog proleća“, kazala je Patenković i najavila Street 3D crtanje kao program Evropske noći istraživača.

U Francuskom institutu, prema njenim rečima, biće predstavljeni mikrofluidni čipovi ili robot koji sluša.

„Zeleni krovovi i toplotna ostrva kao ilustratori problema i rešenja klimatskih promena biće takođe predstavljeni u okviru ove izuzetne manifestacije“, kazala je Patenković.

Popajevo tajno oružije, baterija u saksiji ili kockasti balon od sapunice deo su naučnog spektakla koji čeka sve one koji zavire u Otvorenu laboratoriju Fakulteta za fizičku hemiju.

Zavod za intelektualnu svojinu predstaviće prvi patent registrovan u Srbiji, ali i druge izume naših istraživača.

U Tašmajsdanskom parku biće prilike da se svi oprobaju u sportskim i naučnim izazovima, dok će u Institutu Servantes biti dodeljene specijalne nagrade na konkursu „NeMogući dizajn“, „Kadar za nauku“ i „Science Revolution“

Obe večeri trajanja manifestacije obeležiće i naučni autobusi koji će prevoziti putnike, ali i naučnike na linijama 31 i 16.

Tokom ove gradske vožnje putnici će moći da razgovaraju sa naučnicima i upoznaju se sa njihovim naučnim oblastima.

Uz to biće u prilici da nauče kako da se oslobode stresa ili da izmere otpornost između svojih ruku.

(Tanjug)

Napišite komentar