U trendu

Mladi Romi promovisali knjigu „GRUBB Stories 4“

BEOGRAD – GRUBB fondacija (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) održala je danas u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, kroz muzičko-scenski nastup, promociju knjige „GRUBB Stories 4“.

U svojim centrima u Beogradu i Nišu, ova fondacija više od 10 godina podstiče redovno školovanje oko 500 romske dece mlađe od 18 godina, kroz edukativne i umetničke programe. Jedna od njih je i radionica kreativnog pisanja na kojoj je i nastala „GRUBB Stories 4“.

„U ovoj knjizi mladi pisci istražuju prostore u kojima se sreću stvarnost i fantazija. Prepliću fikciju, misteriju, snove i nadanja i stvaraju nadahnute priče koje ih izmeštaju iz života u mahali, a istovremeno izražavaju želju da sačuvaju tradicionalni romski način života“, objašnjava Nena Milojković, nastavnica srpskog jezika u centru u Nišu.
Lajt motiv u knjizi je, kako kaže, želja tih mladih ljudi da budu srećni i na okupu sa svojom porodicom.

„Grab centri više od jedne decenije unapređuju školovanje mladih Roma, a pored edukativnih radionica, imamo i brojne kreativne radionice među kojima su kreativno pisanje, ples, muzika, fotografija… Svakodnevno unapređujemo i njihovo formalno, ali i neformalno obrazovanje“, zaključuje Milojkovićeva.

Knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački jezik u bliskoj saradnji sa vršnjacima drugih nacionalnosti, učenicima Desete beogradske gimnazije „Mihajlo Pupin“, Treće beogradske gimnazije i Nemačke škole u Beogradu.

U okviru radionica koje je vodila princeza Jelisaveta Karađorđević nastali su zanimljivi radovi koji ilustruju ovu knjigu.

Na sceni Dečjeg kulturnog centra ovom prilikom smenjivale su se sve generacije iz fondacije, a učesnici su izvodili najpopularnije numere GRUBB mjuzikla, ali i nove, nastale na radionicama.

GRUBB mjuzikl su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici. Ova neobična ekipa predvođena je svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom, a nastupajući u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Holandiji, mjuzikl je doživeo veliki međunarodni uspeh.

Svakom numerom, koju su danas izveli, oni su ukazivali na realne, svakodnevne borbe protiv predrasuda, ali i na prve ljubavi i prijateljstva.

Učesnici, koji su ujedno i kompozitori i pisci, sa puno ljubavi, entuzijazma i šarma, predstavili su svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju modernih urbanih bitova i tradicionalne romske muzike.

Da podrže svoje vršnjake, danas su došli i đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i ostalih beogradskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa decom migrantima.

Kako iz fondacije poručuju, GRUBB osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe, i ovo je bila prilika da svojim vršnjacima pokažu kako umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude.

Treba napomenuti i to da je GRUBB laureat prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu, za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.

Projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar