6 razloga zbog kojih nemate seks sa partnerom

„Jednostavno imam nizak libido“, kažu mnoge žene kako bi objasnile zbog čega nisu zainteresovane za seksualne odnose sa partnerom, ali retko se pokaže da je to pravi razlog.

Evo šest stvari koje žene često brkaju s niskim libidom, kako tvrdi stručnjak za seks Trejsi Koks za Dejli Mejl:

Ne pitate za ono što zaista želite 

Mnogo žena ima seksualne fantazije ili požudne seksualne seanse, ali osećaju se previše posramljeno reći svom partneru šta ih stvarno uzbuđuje jer se brinu da će biti osuđivane.

Brinete zbog izgleda

Rezultati 57 studija, koje su obuhvatile dve decenije istraživanja, pronašle su značajnu povezanost između slike tela i gotovo svega povezanog sa seksom: uzbuđenje, želja, orgazam, učestalost seksa i seksualno samopoštovanje.

Studija za studijom pokazuje isti rezultat iz godine u godinu: osećaj seksualne privlačnosti znači da ćete verovatnije uživati ​​u seksu, imati više orgazama, lakše započeti seks i ugodnije se osećati razgovarajući o seksu sa svojim partnerom.

Nekompatibilnost u seksu

Vrlo je važno da vam partner seksualno odgovara kako bi seks bio uzbudljiv. U protivnom, nećete ga hteti ponoviti. Razgovor s partnerom o seksualnim preferencijama jako je bitan – otkrijte šta volite i recite šta ne volite i nemojte to smatrati prigovaranjem.

Razlike u orgazmu

Da, naravno da seks može biti odličan, čak i ako ne doživite orgazam. Ali ako ga nikada nemate s partnerom, a oni ga svaki put postignu – to je užasno nepravedno. Jedna nedavna studija pokazala je da 91 posto muškaraca kaže da obično ili uvek doživljavaju orgazam sa svojim partnerom, dok samo 39 posto žena to čini.

Stres i depresija

Stres, anksioznost i depresija klasične su „ubice“ libida i sve se češće javljaju zbog korona krize. Četrdeset i četiri posto odraslih osoba u SAD-u kaže da je seks od karantina postao ređi i manje zadovoljavajuć, a takav je i u većini zapadnog sveta. Ironično, jer upravo je seks može trgnuti iz lošeg raspoloženja. Smanjuje napetost, čini nas opuštenijima i povezuje nas s partnerom.

Drugačije se uzbuđuju od muškaraca 

Muškarci i žene uzbuđuju se na različite načine – muškarci žele seks i zatim ga imaju s partnerom, odnosno spontani su, dok samo 15% žena funkcioniše na taj način. 30% žena požele seks nakon što su iskusile nešto erotsko, odnosno želja se javlja kad im je telo već seksualno stimulisano. Polovina žena doživi kombinaciju tog dvoje – ponekad se spontano uzbude, a ponekad tek nakon neke erotske stimulacije. I jedan i drugi način je normalan i zdrav, radi se samo o načinu na koji telo funkcioniše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.