U trendu

Ako se u braku ne slažete oko ovih stvari, postoji velika šansa da ćete se razvesti

Naučnici na Univerzitetu Kalifornija-San Dijego (UCSD) objavili su veliko istraživanje koje su u periodu od 2004. do 2017. godine sproveli u Nemačkoj. U godišnjem upitniku koji su slali ispitanicima pitali su ih koliko je verovatno da bi preduzeli određene rizike kad su u pitanju posao, vožnja, sport i finansijske odluke.

Naučnici su potom prilagodili kontrolne karakteristike za parove, kao što su razlika u obrazovanju, kulturalna pozadina, različite vere i regije porekla. Ustanovili su da su najpouzdaniji pokazatelj očuvanja braka različitosti u podrazumevanju rizika.

Naime, razlike u pogledu na finansijski rizik su na vrhu top liste stvari koje će razoriti vezu, a razvod je dvostruko izgledniji kad se partneri ne slažu oko toga koliko oprezno treba trošiti novac, prenosi Best life.

– Svađa oko novca je najčešći razlog razvoda, ali osnovni pokretač tih svađa je razlika u stavovima oko rizika. Ti stavovi određuju odluke oko investiranja poput kupovine nekretnine ili proširenja porodice. Ako partneri imaju drugačiji pogled na rizike, često se neće slagati oko uobičajenih i važnih investicija u braku – rekla je autorka studije dr. Marta Sera Garsija.

Dodala je da pogled na novac određuje i druge komponente braka, pa su tako rezultati studije pokazali da parovi koji imaju različite poglede na finansijski rizik često nemaju zajednički dom ili ne ulaze u projekte renoviranja doma. Ali Garsija kaže da se takve razlike mogu premostiti s vremenom.

– S jedne strane, domaćinstva dele zajednička dobra kao što je, na primer, stanovanje pod istim krovom. Za to postoji optimalna sličnost u stavovima o riziku. Ali s druge strane, domaćinstva u kojima postoje dva izvora prihoda tipično su rizičnija. Budući da supružnici udružuju svoje prihode, ako jedan ima manje pouzdane prihode od drugog, razlike u stavovima o riziku mogu biti optimalne i postati izvor napetosti – pojašnjava Sera Garsija .

Sličniji s vremenom

Način na koji neko pristupa novcu i njegova spremnost na preuzimanje finansijskih rizika nisu karakteristike za ceo život. Studija je takođe otkrila da supružnici s vremenom postaju sve sličniji i da se njihov pogled na rizik može promeniti.

Rezultati su pokazali da su mnogi supružnici postali globalno fiskalno odgovorniji kao par tokom globalne recesije 2009. i da je manja verovatnoća da će isti brakovi završiti razvodom.

– Asimilacija preferencija mogla bi da bude mehanizam za rešavanje sukoba unutar brakova. Kao rezultat toga, ovi parovi imaju veću verovatnoći da ostanu zajedno – dodala je Garsija.

Studija zaključuje da bi nalazi o finansijskom riziku i razvodu mogli pomoći u boljem pronalaženju partnera, naročito onlajn. S obzirom na to da se trećina američkih parova trenutno upoznaje na internetu, naučnici sugerišu da bi dodavanje jednostavnih upitnika profilima za upoznavanje o sklonostima rizika moglo da poveća stopu uspeha.

– Internet stranice za upoznavanje često dizajniraju algoritme koji pokušavaju da pronađu optimalno podudaranje. Ako bi takve veb stranice predložile podudaranja među pojedincima koji su slični u svojim stavovima o riziku, to bi moglo da smanji verovatnoći da će se, ako i postanu par, u budućnosti razvesti – zaključila je Garsija, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar