Balkanci, oprezno: 73 posto žena kaže da ih je na prevaru nateralo ovo

Žene muškarcima ne žele da budu majke i zato ih i varaju.

Većina žena koje varaju to rade jer osećaju da im njihovi partneri ne pomažu u dnevnim obavezama, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno u Francuskoj 2016. godine. Anketa s višestrukim odgovorima u kojoj je učestvovalo 10.000 žena otkrila je da je 73 posto žena od onih koje su bile neverne partneru to učinilo delom i jer je njihova druga polovina bila nezainteresovana u pomaganju oko kućnih i ostalih poslova koji se tiču zajedničkog života.

Anketu je sproveo Gleedon, veb stranica fokusirana na žene koje su u vezama. Na pitanja su odgovarale isključivo korisnice stranice. One su u anketi mogle dati više razloga što ih je podstaklo na aferu, a najviše njih je među te odgovore uvrstilo – nebrigu partnera o kućnim poslovima.

U istoj anketi, skoro devet od 10 ispitanica reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u obavljanju kućnih poslova, dok je 84 posto otkrilo da su se zbog toga već svađale sa svojim partnerima.

Ženama se smanjuje libido ako njihovi partneri ne obavljaju kućne poslove

Nedavno je takođe sprovedena studija čiji se rezultati oslanjaju na ovo istraživanje. Naime, istraživanje koje je objavljeno u Archives of Sexual Behavior pokazalo je da žene gube želju za vođenjem ljubavi s muškarcima koji odbijaju da obavljaju kućne poslove.

Psiholozi Emili A. Haris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive s partnerima i imaju decu, a postavljena su im pitanja o stepenu seksualne želje žena, podeli kućnih poslova s ​​muškim partnerima i kako se osećaju u vezi te podele.

Žene koje su obavljale veći deo kućnih poslova imale su značajno manju želju za seksom sa svojim partnerom u poređenju sa ženama u vezama u kojima su muškarci bili više uključeni u obavljanje kućnih poslova. Drugim rečima, žene su puno više seksualno uzbuđivali muškarci koji su kuvali, čistili i brinuli o deci.

Ali, najzanimljiviji deo otkrića bio je razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje gomile kućanskih poslova, i nije to bilo samo zato što su žene bile zaposlene i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička faktora koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podela kućnih poslova imala toliki uticaj na želju žena.

Žene ne žele svom partneru da budu majke

Prvo, studija je otkrila da su žene koje na sebe preuzimaju veći deo kućnih poslova verovatno tu dinamiku doživele kao nepoštenu, a taj osećaj nepravednosti u vezi bio je deo onoga što je dovelo do manje želje za njihovim partnerom.

Ovo je važno, ističu istraživači u radu, jer pobija argument da žene preuzimaju više kućnih poslova jer to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako bi to moglo biti tačno za neke, ova je studija otkrila da su žene u neuravnoteženim partnerstvima zapravo često ogorčene zbog takve situacije, prenosi Index.

Drugo, istraživači su otkrili da su žene koje se kod kuće suočavaju s neravnotežom verovatnije osećale da njihov partner zavisi od njih. Taj osećaj da se vaš muškarac oslanja na vas da se brinete za njega i obavljate osnovne životne zadatke umesto njega bio je drugi faktor povezan s nižom seksualnom željom.

Kao što Haris i tim ističu, pranje nečijeg veša, kuvanje za njih, pospremanje za njima i planiranje njihovog društvenog kalendara zadaci su koje ljudi obično obavljaju za decu. Dakle, kada žena mora da te zadatke obavlja i za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i deteta što žene, očekivano, ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.