Bez preterane impulsivnosti

Impulsivnost kod partnera ili partnerke može neko vreme biti simpatična, naročito ako je ono drugo flegmatično, pa mu prija da bude malo „razdrmano“. Međutim, na duže staze, naročito ako je neko veoma impulsivan, to može da uništi vezu.

Impulsivne osobe u početku mogu izgledati veoma živahno, pune životne energije, što flegmatičnim osobama, kao i onim sklonim depresiji, može jedno vreme da prija. Pokrene ih, razvedri ih, učini da se i same osećaju znatno živahnije, praktično da zajedno s partnerom ili partnerkom jurcaju unaokolo koristeći pozajmljenu energiju. Međutim, nakon izvesnog vremena, ta hiperaktivnost postane zamorna.

Pored toga, impulsivne osobe često skoro uopšte ne planiraju, nemaju mnogo strpljenja i fitilj im je obično kratak. To konkretno znači da njihova ideja mora da bude ostvarena, i to onda kada im padne na pamet (znači odmah čim vam je saopšte, ako od nestrpljenja uopšte stignu da vam saopšte celu ideju), a ako ih bilo šta omete ili uspori u ostvarivanju te ideje, u stanju su da planu i da se ponašaju veoma agresivno, da verbalno, pa i fizički napadnu svakog ko ih iziritira – uključujući i partnera ili partnerku. Vrlo brzo će se smiriti, ako su voljenu osobu povredili, izvinjavaće se i moliti za oproštaj, reći da nisu tako mislili… Sledeći put kad njihova ideja ne bude smesta prihvaćena i ostvarena, ponovo će postati agresivni, a kasnije se opet izvinjavati.

U izvesnim granicama impulsivnost može biti korisna (za brzo ostvarivanje novih a veoma upotrebljivih ideja, recimo) – ali samo u manjim količinama i samo ako je impulsivna osoba u stanju da svoje ponašanje drži pod kontrolom. U svim ostalim slučajevima impulsivnost ometa život i samoj toj osobi i svima iz njene okoline, a vezu čini potpuno nesnosnom. Zato, ako ste impulsivni, potrudite se da se obuzdate – a ako ste u vezi s impulsivnom osobom i ne možete da postignete sporazum s njom, bež“te i nađite nekog mirnijeg, makar i ne bio toliko simpatično živahan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.