U trendu

Bez zlobe prilikom svađe

Svađe među partnerima nisu ništa neuobičajeno ni nenormalno, a nisu ni destruktivne, barem ne ako se pridržavate određenih pravila. Jedno od glavnih jeste da prilikom svađe izbegavate zlobu.

Na šta mislimo? Na činjenicu da ćete vi i vaš partner, što više vremena provodite zajedno, i što bliži postajete jedno drugom, znati sve više jedno o drugom. Biće vam poznata gomila detalja za koje poznanici, pa i većina prijatelja, nikada ne saznaju. I tu će svakako biti i slabih tačaka, mesta gde bi verbalni udarci bili izuzetno bolni.

Sad, prilikom svađe, može se desiti da se veoma razbesnite na partnera ili partnerku; i da poželite da im kažete i ono što zapravo ne mislite, ali znate da bi ih žestoko povredilo; ili što mislite ali inače nikada ne biste rekli, jer znate da je to bolno mesto i rečeno vam je u poverenju. Prilikom svađe, moguće je zlobno iskoristiti poznavanje partnerovih ili partnerkinih slabih tačaka i udariti baš tamo. Moguće je, ali bi to svakako trebalo izbeći, uzdržati se od toga, ma koliko besni bili, ma koliko u tom trenutku želeli da povredite.

Uspeli biste da povredite, to je sigurno; i to prilično jako. Verovatno čak i više nego što ste želeli, jer ne samo da bi vaš partner ili partnerka bili udareni u bolno mesto već bi bili udareni od osobe kojoj su najviše verovali da će takve udarce izbegavati. Osećali bi se izdano – a to, ma oko čega da je izbio sukob, nikako ne može da doprinese razrešenju niti da učini bilo šta dobro. Može samo da razori vezu, a ako vezu već želite da okončate, postoje znatno čistiji načini za to.

Zato, molimo vas, bez zlobe u svađama. Neizbežno je da do sukoba povremeno dođe, ali tada je najefikasnije ne gubiti živce i držati se samo teme sukoba, ne širiti priču dalje ni u prošlost i nekadašnje uvrede i/ili povrede. Ako osećate da baš ne možete da se uzdržite od zlobnih komentara, zamolite partnera ili partnerku da sukob odložite dok oboje ne budete malo mirniji. A ako vi budete povređeni zlobnim komentarima vašeg partnera ili partnerke, onda im, kada se stvar malo smiri, objasnite kako se povodom toga osećate i zamolite ih da to više ne čine. Trebalo bi da imaju razumevanja – u suprotnom, verovatno je zaista vreme za razlaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar