Brak dok ste premladi

Nije nimalo retka situacija da se dvoje venčaju dok su veoma mladi, u ranim dvadesetim ili i pre toga – i da brak onda ne potraje. Ne kažemo da je neophodno sakupiti svu mudrost ovog sveta, ali nekad jeste korisno sačekati s nečim toliko ozbiljnim kao što je brak.
Može da deluje super: mladi ste, volite se, ne možete da zamislite život jedno bez drugog, i venčate se. Neko vreme to može i lepo da ide, ali nakon prvog zanosa, dođe do nezadovoljstva. Bilo je uzbudljivo zabavljati se. Bilo je uzbudljivo venčati se. A šta sad? Beba? Jeste li spremni za to? Neki dobiju i bebu, i onda otkriju da sve to nije samo uzbuđenje i uživanje, već da tu ima jako mnogo posla. Bebi ćete biti roditelj dokle god ste živi, a svakako će biti neophodno da se brinete za dete sledećih dvadesetak godina. I sam brak je obaveza, kao i zajednički život. Ima tu i mnogo radosti, ne kažemo, ali ima i obaveza.
U nekim slučajevima rano sklopljeni brak uspe. U nekim formalno uspe, u smislu da se njih dvoje ne razvedu, ali ne budu ni zadovoljni u braku, ostanu zajedno zbog dece, da se ne bi razveli, a ljubav izbledi. A neretko ne ostanu zajedno, shvate da su se prerano upustili u nešto što je još uvek suviše ozbiljno za njih, ili shvate da su se u to upustili s pogrešnom osobom, s osobom s kojom je zabavljanje bilo super, ali s kojom u braku ne funkcionišu.
Da li to znači da je obavezno čekati barem do tridesete kako biste se venčali? Ne. U bilo kom životnom dobu da ste vi i voljena osoba, nema garancija niti da će brak opstati, niti da će propasti. Samo, ako ste vi i/ili voljena osoba veoma mladi, nije loše biti svestan da ta snažna osećanja koja imate ne moraju da potraju, da se brak ne sastoji samo od osećanja, i da bi bilo dobro ne zaletati se – brak nije igračka koju bez posledica možete da ćušnete u ćošak kada vam dosadi.
Za šta god da se opredelite, srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.