Brak nije čarobno rešenje za sve

Brak kao zajednica dve osobe koje se vole i žele porodicu može da bude nešto predivno – ali u njega ne treba ulaziti iz pogrešnih razloga. Jedna od grešaka koje neki naprave jeste da veruju da će brak preko noći rešiti sve njihove probleme.
Žene, na primer. Imaju problema s ocem ili s kompletnom porodicom i veruju da će ti problemi nestati kao kad se mahne čarobnim štapićem jednom kada se udaju i pređu da žive s mužem. Ili su napravile ogromne dugove neumereno koristeći kreditnu karticu, pa veruju da će te dugove njihov muž platiti, a zatim i da će nastaviti da plaća sve što njima padne na pamet da kupe (da ne bude zabune, ne kažemo da je loše da žena troši na sebe, ili na ulepšavanje kuće, ili već na ono što želi, samo nije u redu da muža tretira kao neiscrpan izvor novca). Možda su se osećale nesigurno kao neudate, pa očekuju da će se odjednom osećati sigurno i da će ih svi posmatrati sa znatno većim poštovanjem samo zato što su se udale. Ukratko, ima žena koje veruju da, kakvi god da su im problemi, burma na prstu će ih sve preko noći rešiti.
Ima i muškaraca koji veruju da će brak rešiti sve njihove probleme. Da će im žena, iz zahvalnosti što su se njome oženili, biti savršena ljubavnica, o kući i njima samima brinuće se bolje nego njegova majka (on, naravno, u kući neće morati ni prstom da mrdne) i biće savršena kao majka njegove dece. U ovakvim slučajevima često postoji i paradoks da takav muškarac za neke stvari u seksu smatra da ne pristaju uzornim suprugama i majkama, pa će, ako njihova žena pristaje na te stvari, da je smatraju prljavom, a ako na njih ne pristaje, varaće je s prostitutkom ili već nekom drugom ženom jer im je seks s partnerkom dosadan.
Ovo nije tekst protiv braka, ni najmanje – ali jeste protiv toga da se od braka očekuje nemoguće. S roditeljima vam se neće popraviti odnosi samo zato što ste se udali – a ako s roditeljima niste umeli da razrešite sukobe, nije neverovatno da nećete umeti da rešite ni probleme koji s vremenom nastanu u svakoj vezi. Dugovi ne nestaju sami od sebe, naročito ne ako se stalno prave novi. Nijedna normalna žena neće hteti da izigrava sluškinju svom mužu.
Za osobe koje imaju puno problema mnogo je efikasnije da te probleme reše, bar u nekoj meri, pre nego što uopšte razmisle o ideji braka – u suprotnom će samo brak započeti s već postojećom gomilom problema, nerealnim očekivanjima i gotovo sigurnim razočaranjem i razvodom u perspektivi. A nakon svega će se osećati još i lošije nego pre braka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.