Budite pozitivni!

U vezi (i u svemu ostalom u životu, ali ovde pričamo o vezama) veoma je bitno imati pozitivan stav i izbegavati negativne misli. Ovo se može činiti kao ne posebno značajno upozorenje, ali negativne misli i razmišljanje o lošim stvarima mogu bukvalno da vam zatruju vezu.
Na šta konkretno mislimo? Na sve negativne misli. Partner zakasni pet minuta (vi ste ga s nestrpljenjem iščekivali i, iako vam je glupo da mu prigovarate zbog pet minuta kašnjenja pa to i ne radite, više vam je u mislima to što je on zakasnio nego zadovoljstvo što ste zajedno). Neki kreten vam je presekao put automobilom (ko li mu dade dozvolu?) pa vas to nervira ostatak dana, čak i dok ste na večeri s devojkom. Pretpostavljate da bi poseta njegovim ili njenim roditeljima mogla da bude neprijatna, i sve vreme ste usredsređeni na to, a ne na činjenicu da ćete prilikom te posete, pored tih roditelja, biti i s voljenom osobom, što bi valjda trebalo da je lepo i pozitivno. I tako redom.
Problem s negativnim mislima je što se na njih fokusiramo. Dok smo usredsređeni na njih, znatno manje primećujemo ono što nam se istovremeno dešava a lepo je i pozitivno. Time sami sebi kvarimo raspoloženje, a ako smo s voljenom osobom, kvarimo raspoloženje i njoj. I to, najčešće, zbog stvari na koje ili nemamo nikakvog uticaja (jer su već prošle i ne mogu se promeniti), ili zbog slutnje nečega što bi moglo da se desi – a, po pravilu, što se više uzrujavamo oko mogućnosti da će se nešto loše desiti, to je veća verovatnoća da će baš tako i biti (a moglo je i da ne bude tako).
Negativne stvari će se ponekad dešavati i ako mi na njih nismo mislili niti se na njih usredsređivali. Nekada će biti neophodno da razmišljamo o lošim stvarima – onima koje se mogu preduprediti ili onima koje su se već desile i napravile nam probleme, pa te probleme treba rešavati. Međutim, u najvećem broju slučajeva nema dobrog razloga da mislimo negativno, niti bilo šta dobro time postižemo (izuzev ako u dobro ne računate to što možete da kažete: „Eto, jesam ti rekla!“). Neki smatraju da će im biti lakše ako spremni dočekaju to loše o čemu su sve vreme razmišljali, ali ne bude im stvarno baš toliko lakše – a vreme provedeno u iščekivanju i slutnji lošeg moglo se upotrebiti i na pozitivne misli i na uživanje u lepom.
Šta učiniti ako i vas stalno spopadaju negativne misli i slutnje šta bi sve moglo da pođe po zlu (a uvek nešto može da pođe po zlu)? Pokušajte da, kad god to nije apsolutno neophodno, ne dopustite takvim mislima da vam se zadrže u glavi; nemojte ih stalno mentalno vrteti kao ploču na pokvarenom gramofonu. Jedan način da to postignete je da takve misli pustite da „odlebde“ dalje, a drugi da se svesno fokusirate na nešto pozitivno – recimo, na prisustvo voljene osobe tu pored vas.
Srećno! I mislite pozitivno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.