U trendu

Čudesna poza za začeće

Veliki broj parova posle izvesnog vremena poželi dete. Naravno, zna se kako nastaju deca (za one koji su greškom zalutali u ovu rubriku – ne, ne donose ih rode), ali šta ako do začeća nikako da dođe? Šta ako se paru žuri, pa pokušava sve moguće i nemoguće strategije da bi do začeća došlo što je moguće pre? Tada se, ne baš retko, iz različitih izvora „iskopavaju“ najraznovrsnije teorije. Među njima su i teorije o postojanju posebnih poza prilikom vođenja ljubavi koje će obezbediti da do oplodnje dođe. Na šta mislimo?

Zapravo, ne radi se toliko o pozi prilikom samog vođenja ljubavi, već o onome što žena uradi odmah nakon intimnih odnosa. Naime, po toj teoriji, ukoliko žena nakon vođenja ljubavi digne noge u vazduh i tako ih drži 20 minuta, začeće je osigurano. Koliko je ta teorija tačna?

Odgovor je kratak i jednostavan: nimalo. „Stoj na rukama“ nakon seksa nimalo ne povećava šanse za oplodnju, niti su takve gimnastičarske egzibicije neophodne. Priroda se već pobrinula da, ako su partneri zdravi, postoje sasvim solidne šanse za začeće. Samo jedna od stvari koje je majka priroda obezbedila jeste veoma velika pokretljivost spermatozoida: potrebno im je 90 sekundi da dospeju do grlića materice, a za oplodnju jajne ćelije dovoljan je jedan jedini spermatozoid.

Dakle, mada je nestrpljivost onih koji žarko žele da budu roditelji sasvim razumljiva, nema nikakvog razloga da se žena maltretira parternom gimnastikom posle vođenja ljubavi. Izležavanje i još malo maženja su znatno bolja – da i ne spominjemo koliko udobnija i prijatnija – varijanta. Do začeća će, ako su partneri zdravi i nisu suviše stari, sasvim sigurno pre ili kasnije doći i svet će biti ukrašen još jednim detetom i još jednim parom srećnih roditelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar