Čuveni psiholog tvrdi: 3 nepogrešiva znaka da je RAZVOD neizbežan

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski navodi da je mnogo bolje da se razvedete nego da patite u lošem braku. On izdvaja tri pouzdana znaka da vašem braku nema spasa:

1. Stalno kritikovanje

Ukoliko partner stalno kritikuje, ukazuje na vađe mane, slabosti i loše osobine, i to postaje učestalo, postoji rizik da će vapše samopouzdanje biti poljuljano. To su najčešće direktne primedbe: “Loše kuvaš”; “Ne brineš dovoljno o ​​sebi”; “Ništa ne možeš dobro da uradiš”… Partneri koji konstantno i neosnovano kritikuju, zapravo pokušavaju da uzdignu sebe u odnosu na drugu osobu, a njenu vrednost da smanje. Boravak u ovakvoj vezi loše utiče na mentalno zdravlje i osoba koja je stalno kritikovana rizikuje da se povuče u sebe, bude pesimistična i nezadovoljna, sumnja u sebe…

2. Prebacivanje krivice

Ovo je alat kojim se služe mnogi manipulatori. U svakoj situaciji ćžele da vam prebace krivicu, kako za svoje postupke, tako i za situacije koej se nisu dogodile. Osim se najčešće služe kada sami naprave grešku.

Tipični primeri:

“Nisam razgovarao s tobom ovih dana jer ti…”

“Spavam sam jer ti…”

“I sam sam vodio decu u školu, jer ti ….”

Kada ovakve optužbe dobijate stalno, dolazi do situacije gde zaista počinjete sebe da krivite i loše se osećate.

3. Manipulacija i ucena

Najosnovniji primer manipulatora je osoba koja se koristi frazom: “Ako me ostaviš, uradiću…”. Manipulator u početku obezvređuje, prebacuje krivicu, a kada je sveden pred svršen čin, preti i ucenjuje. Ukoliko se osećate na bilo koji način ugroženo ili uplašeno, neophodno je da prijavite nasilje. Razvod sa toksičnom osobom često može biti težak, pun negativnih emoija i bolan. Ukoliko prolazite kroz proces razvoda, potrebna vam je podrška bliskih ljudi, ali i konsultacija sa psihologom ili psihoteraputom koja može pomoći da se izborite sa emocijama u ovoj situaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.