U trendu

Da li je „mamin sin“ katastrofa?

Nazvati muškarca maminim sinom smatra se velikom uvredom, to znači odricati mu muškost. Česta su upozorenja damama da se klone maminih sinova jer s njima nikada neće moći da imaju dobru vezu, ali ispitivanja pokazuju da veza s takvim muškarcem neće nužno biti katastrofalno loša.

Razume se, ovo je generalizacija, ali, uopšteno uzev, pokazalo se da muškarci koji su ostali bliski sa svojom majkom umeju bolje da komuniciraju i da su bolji u saosećanju, što ih onda čini i dobrim partnerima. Zbog čega su bolji?

Zato što su godinama posmatrali majku i njeno ponašanje u različitim situacijama, i tako dobijali njenu povratnu reakciju dok su odrastali, pa su skloniji tome da izbegnu stereotipno muško ponašanje kao što su agresivnost i emotivna distanciranost. Takođe, skloniji su tome da ispolje osećanja, i pažljiviji su slušaoci od stereotipnih mačo muškaraca.

Naravno, reputacija maminih sinova kao loših partnera nije sasvim bez osnova. Mnogim damama se ne dopada to što je on blizak s nekom drugom ženom, i može ih odbiti od njega. Taj problem može se rešiti uviđanjem da povezanost majke sa sinom nije pretnja, kao i da on nema ograničenu količinu ljubavi koju je u stanju da pruži, pa da za partnerku ne ostane ništa jer on voli svoju majku.

Svakako da bi neke granice trebalo da postoje. Ukoliko on prekine maženje s vama da bi telefonom ćaskao s majkom, ili ako otkaže planove s vama kako bi otišao kod majke (a ne radi se o tome da mora hitno da je vozi u bolnicu ili nešto slično), to ne bi trebalo tolerisati. Trebalo bi mu staviti do znanja da vam je jako drago što su on i njegova majka bliski, ali da bi vas dvoje ipak trebalo da budete zajedno i da vam vaša veza bude na prvom mestu. Nakon toga, možete mu predložiti da pozove majku u toku pauze na poslu, ili da joj ne dopusti da navrati onda kada ste vas dvoje isplanirali intimno zajedničko veče. Ako su takvi vaši zahtevi previše za njega, onda je moguće da je on na pogrešan način vezan za majku i da bi vam bilo bolje da pronađete nekog drugog.

Može se desiti i da njoj bude malko previše toga što on toliko otvoreno priča o emocijama, da poželi malo više „mačo“ ponašanja. To se može rešiti ohrabrivanjem partnera da ispolji ponašanje kakvo vam je u tom trenutku privlačnije.

I, naravno, nipošto ga nemojte nazivati „maminim sinom“, jer će to biti shvaćeno kao uvreda i neće vas odvesti u dobrom pravcu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)