U trendu

Da li ste znali? Ovih 7 čudnih stvari se dešavaju vašem telu odmah nakon seksa

Želimo da kažemo da je sve u vezi sa seksom uvek divno i savršeno, ali ponekad se dešavaju čudne stvari. Možda ćete se posle toga osećati malo čudno ili videti čudne fizičke reakcije. Možda čak osetite peckanje ili bol. Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, čak 75 odsto žena će doživeti bolan seks u nekom trenutku svog života, piše Your Tango.

Pitali su stručnjake i seksualne terapeute šta se dešava kada imate seks, pre, tokom i posle, i kako da znate da li vam je potreban lekar ili je to samo prirodna reakcija vašeg tela.

Šta se dešava sa vašim telom pre seksa?

Vaše telo oslobađa više azotnog oksida: Azot oksid izaziva efekte kao što je povećanje protoka krvi u različitim delovima tela kao što su vagina, grlić materice i penis. Ovo je deo gde muškarci povećavaju krvni pritisak u svom penisu da bi dobili erekciju.

Dolazi do proširenja: Ovo se posebno odnosi na žene. Pre seksualnog odnosa, vagina će se proširiti, a vaginalna cev će se proširiti. Svrha je da se penis lakše uklopi unutra, uz što manje bola.

Delovi genitalija otiču: kod muškaraca, penis će nabubriti i postati malo uspravniji. Kod žena su klitoris, male usne (unutrašnje vaginalne usne), zidovi vagine, a ponekad i dojke pune krvi.

Telo postaje seksualno uzbuđeno: Počinjete da osećate kako napetost raste u vašem telu, bez obzira da li ste muškarac ili žena. Testisi muškaraca privlače skrotum, a penis je potpuno uspravan. Bradavice takođe mogu postati uspravne i osetljive, jer se vaginalno podmazivanje povećava, a vagina se izdužuje i širi da bi napravila mesta za penis. Ovo je prvi veći deo ciklusa seksualnog odgovora.

Šta se dešava sa vašim telom tokom seksa?

Puls vam se povećava, kao i mnoge druge stvari: povećavaju se broj otkucaja srca, puls, disanje i krvni pritisak tokom seksa. Sve što vam ubrzava otkucaje srca računa se kao kardio, a seks je odlična vežba, a svaki orgazam je ekvivalentan između 60 i 100 kalorija. „Što ste energičniji tokom treninga, to ćete imati više kardio koristi, a vaše srce će pumpati jače i duže. Još jedan uobičajeni razlog za ubrzani rad srca je dehidracija, pa će vam povećanje unosa vode nakon snažnog seksa pomoći da se ohladite dole i vratite se na pravi put“, savetuje kardiovaskularni hirurg David Greuner iz NIC Surgical Associates.

Vaše telo crveni: Tokom seksa može da se pojavi „seks crvenilo“ na oba tela zbog toplote i porasta telesne temperature. Možda ćete primetiti crvenilo ili crvenu ili ružičastu boju na stomaku, grudima, ramenima, vratu ili licu.

Napeti ste: Mišići su napeti na butinama, kukovima, rukama i zadnjici. Ovde ponekad možete imati grčeve ili se mogu javiti stezanja mišića.

Na kraju doživite orgazam… ili ne: I muškarci i žene doživljavaju niz kontrakcija u svojim genitalijama na vrhuncu. „Serija ritmičkih kontrakcija se javlja u mišićima materice, vagine i karličnog dna. Oslobađa se seksualna napetost izazvana vođenjem ljubavi ili samostimulacijom, a mišići po celom telu mogu da se stegnu. Osećaj toplote obično izbija iz karlice i širi se po celom telu“, kaže Greuner.

Šta se dešava sa ženskim telom tokom seksa?

Telo žene će biti crveno i napeto sve dok ne bude spremna za orgazam. Kod žena se prva trećina zidova vagine ritmično skuplja svakih osam desetinki sekunde, zbog čega se žene osećaju dobro tokom orgazma. Mišići materice se takođe kontrahuju, ali su ženi jedva primetni.

Šta se dešava kada je žena seksualno uzbuđena?

Kada žena postane seksualno uzbuđena, njen puls i broj otkucaja srca se povećavaju, a krvni pritisak raste. Krvni sudovi žene se šire, uključujući i one u njenim genitalijama. Njena vagina i vulva nabubre i postaju vlažne kako bi podmazali genitalnu oblast radi prodiranja.

Šta se dešava sa telom muškarca tokom seksa?

Muško telo će takođe biti crveno i napeto, ali će njegov penis pulsirati dok mu krvni pritisak raste tokom seksa. Kod muškaraca, semenska tečnost će se skupiti u uretralnoj sijalici pre nego što se sperma ejakulira iz penisa na svom vrhuncu. Kontrakcije se javljaju u penisu tokom celog orgazma, izazivajući seksualno zadovoljstvo.

Šta se dešava sa vašim telom nakon seksa?

Jako se znojite: Posle napornog vežbanja, možda ćete se jako dugo znojiti. „Kao i kod svih oblika vežbanja, seksualna aktivnost izaziva porast telesne temperature. Vaše srce će usporiti nakon seksa i isporučivati manje krvi vašoj koži. Kako se toplota nakuplja u mišićima, to uzrokuje porast temperature krvi, što je zašto možete da se znojite posle seksa nego tokom njega“, dodaje Greuner.

Možda ćete osetiti dugotrajan bol u karlici: Osećaj bola i pritiska u karlici mogu da potraju čak i nakon snošaja, a neki uzroci su manje ozbiljni od drugih. „Naročito kod žena koje su imale decu, stanje koje se zove ’sindrom karlične kongestije’ može da izazove jak bol, posebno na levoj strani, a najčešće kod dublje vaginalne penetracije“, upozorava Greuner. „Situacija slična proširenim venama može se desiti u karlici, a zbog hormonalnih skokova koji se javljaju tokom odnosa, vene se mogu upaliti, što dovodi do povećane osetljivosti i bola. Iako ovo nije opasno stanje, možda ćete želeti da dobijete proverio da li bol smeta tvoje zadovoljstvo.“

Možda krvarite: Ponekad mislite da je menstruacija gotova i te kontrakcije izbacuju poslednjih nekoliko kapi. Ali nema razloga za brigu. Međutim, ako se ovo dešava često, obratite se svom lekaru za medicinski savet; to mogu biti različita stanja karlice. „Ovo može biti potpuno normalno; prilično je neverovatno da vaše telo zna šta treba da radi svakog meseca. Ali ako se nastavi, dobra je ideja da razgovarate sa svojim lekarom da biste bili sigurni da nije uzrokovano drugim karličnim stanjem“, savetuje ginekolog dr Lisa Masterson. Krvarenje nakon seksa se ne dešava često, ali može biti rezultat grubog seksa.

Osećate peckanje: Nije uobičajeno, ali ne znači ništa strašno ako se dogodi. To može značiti samo da je vaša vagina upaljena. Ali ako ste zabrinuti da je u pitanju polno prenosiva infekcija, ili ako simptomi potraju, posetite lekara. „U tom području ništa ne bi trebalo da gori. Pa ako gori i boli, obratite se lekaru“, upozorava Masterson.

Vaš vaginalni iscedak se povećava: Nakon seksualnog odnosa, obilan vaginalni iscjedak je normalan. „To znači da ste možda doživeli orgazam. Vaše telo je upravo lučilo mnogo ‘srećnog soka'“, kaže dr Renđi Čang. Kod starijih žena nakon menopauze, usled smanjenja estrogena u organizmu, vaginalni sekret se smanjuje, što izaziva suvoću i atrofiju (smanjivanje) vagine.

Dobijate grčeve: Bolan seks se ne dešava često, ali se ponekad dešava. Ponekad su to samo grčevi zbog kontrakcija materice koje su povezane sa vašim orgazmom i nema razloga za brigu. Međutim, ako se stalno dešavaju, razgovarajte sa svojim lekarom. Možete imati fibroide ili druge ozbiljnije probleme, kao što je rak materice.

Nakon što se seks završi, odvojite trenutak da vidite da li je sve u redu. Ima li bola? Da li krvarite? Šta je neprijatno? Uverite se da ste dobro, a zatim proverite da li je vaš partner dobro. Ponekad mentalno zdravlje muškaraca opada nakon seksa. Nova studija tražila je od 1.208 muškaraca da popune anonimni onlajn upitnik o svojim osećanjima nakon seksa. Istraživači su otkrili da je 41 posto reklo da su iskusili simptome postkoitalne disforije (PCD). Simptomi su se kretali od „neželenja da budem dodirnuta i želje da napustim prostoriju, do osećaja razdražljivosti, nervoznog, bezosećajnog, pa čak i praznog“. Muškarci se takođe osećaju pospano nakon seksa, a za to postoji dobar razlog.

Prema Live Science, „koktel hemikalija u mozgu se oslobađa tokom muške ejakulacije — a jedan od tih hormona se zove prolaktin. Iako je prolaktin povezan sa osećajem seksualnog zadovoljstva i refraktornim periodom kod muškaraca, on je takođe hormon koji je prisutan u viši nivoi tokom spavanja.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)