Dovoljno je samo 5 minuta: Trik koji spašava svaki brak od pucanja

Sve je lepo i bajkovito na samom početku veze. Tada uživamo u ljubavi, romantici, stalnim izlivima nežnosti, a onda kako vreme prolazi, to sve postaje ređe i ređe, dok maltene u potpunosti ne nestane zbog svakodnevnih obaveza i rutine. I ne nije se ljubav ugasila, već nas je samleo svakodnevni život, a partner je postao nešto što nam se podrazumeva. Kad se uloga ljubavnika pretvori u ulogu radnika, roditelja, kuvara, dadilje, sekretarice i vozača, ljubavni odnos završi na kraju liste prioriteta.

I onda se dešava da naše svakodnevne frustracije počinjemo da iskaljujemo na partneru, a ponekad danima drugoj strani ne kažemo nijednu lepu reč. Jer on je tu i podrazumeva se.

Bračni savetnici ističu kako je ova, dobro poznata priča, zapravo jedan od glavnih uzroka razvoda. I zato ne bi bilo loše da osvestimo svoje postupke i način na koji se odnosimo prema osobi koju volimo.

Revolucionarno pravilo od pet minuta

Žena koja se nagledala i naslušala parova koji su zapali u bračnu krizu, skovala je revolucionarno pravilo od pet minuta. Poznata američka bračna psihološkinja Belinda Vilijams ima jednostavan trik za koji brojni parovi ističu kako im je spasio brak. Radi se o praktikovanju takozvanih mikrotrenutaka koji će fokus staviti na partnera i vaš odnos, a radimo ih sasvim nesvesno. Oni su na kraju spontani, mali trenuci sreće koji dugoročno mogu da promene ceo odnos – kako ljubavni, tako i seksualni.

Pre nego što su u život stigla deca i obaveze oko njih, mogli ste satima da ležite i gledate serije. Ili da se vozite biciklom i držite za ruke, slušate muziku, uživate u hrani… Sve to je pozitivno uticalo na ljubav, brak i intimne trenutke.

Belinda ističe da ne moramo da praktikujemo tako velike trenutke da bismo dobili skoro isto efekt. Svaki dan barem jedan mikrotrenutak posvetite partneru – ali samo njemu, bez distrakcija.

Snažno se zagrlite, držite se za ruke dok tonete u san, izrazite zahvalnost kad god vam se pruži prilika za to, pogledajte se direktno u oči i izrazite ljubav, nemojte propustiti priliku da partneru kažete da dobro izgleda ili miriše.

Tako ćete brzo stvoriti vašu novu rutinu bez koje će svakodnevni život biti nezamisliv, a tada ćete shvatiti da je ljubav još uvek tu, samo je na trenutak zaspala, objašnjava Vilijams.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.