U trendu

Dužina prosečnog penisa u poslednjih 30 godina porasla za 25 posto, naučnici zabrinuti: ‘To nije dobro‘

Meta-analiza koju je sproveo Univerzitet Stenford pokazao je da je dužina prosečnog ukrućenog penisa u periodu od 1992. do 2021. skočila za 25 posto, s 12,19 cm na 15,24 cm, prenosi Dejli Mejl.

Iako mnogi muškarci žude za dužim polnim organom, naučnici sa Stenforda strahuju da su im penisi porasli zbog izlaganja hemikalijama, sedilačkog načina života i konzumacije nezdrave hrane.

Istovremeno, spomenuti faktori doprineli si i padu plodnosti od 1992. do 2021. godine.

Naučnici su do podataka o povećanju penisa došli tako što su analizirali podatke koji su prikupljeni u 75 studija koje su sprovedene od 1942. do 2021. godine.

U sklopu tih studija izmeren je 55.761 penis.

Naučnici su očekivali da će dužina penisa pasti u periodu od 1992. do 2021. godine.

– Bilo kakva promena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih delova ljudske biologije. Ako promene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim telima. Moramo da pokušamo da potvrdimo ove rezultate. Ako se potvrde, moramo da utvrdimo šta uzrokuje te promene – rekao je dr. Majkl Ajzenberg, profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford.

Studija je pokazala da je prosečni opušteni penis u periodu od 1942. do 2021. bio dugačak 8,63 cm. Prosečni nategnuti penis u istom periodu bio dugačak 12,95 cm, a prosečni penis u erekciji 13,71 cm.

Dok se ova meta-analiza bavila dužinom penisa, u njoj nije bilo reči o tome zašto su se penisi povećali kao ni kako veličina penisa utiče na plodnost.

Dužina penisa povezana je s reproduktivnim hormonima čovekovog endokrinog sistema.

Dr. Ajzenberg strahuje da bi povećanje penisa moglo da bude povezano s izlaganjem štetnim hemikalijama koje se nalaze u pesticidima i higijenskim proizvodima.

Naučnici veruju da bi isti faktori koji su doveli do porasta penisa mogli da dovedu i do neplodnosti i erektilne disfunkcije, prenosi Jutarnji list.

Studija objavljena ranije ove godine pokazala je da se od 1970. prepolovio prosečan broj spermatozoida u ejakulatu.

Dejli Majl piše da stručnjaci smatraju da bi pad plodnosti koji je već doveo do pada broja dece koja se rađaju u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim razvijenim zemlja mogao dovesti do ekonomskih problema.

Dr. Ajzenberg rekao je da bi morala da se sprovede analiza pada plodnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.