Emocije voljene osobe su zarazne (2)

Emocije voljene osobe se i te kako mogu preneti na vas, kao i vaše na nju, naročito ako ste duže zajedno, ako i živite zajedno. Ako su partner ili partnerka nervozni ili neraspoloženi, lako se može desiti da se tako osetite i vi, i da onda počne sukob ni oko čega, samo zato što ste oboje nervozni. Tada je najbolje fizički se udaljiti, šetnja ne bi bila loša.
Jednom kada ste fizički udaljeni, možete lakše da procenite u kojoj je meri raspoloženje voljene osobe uticalo na vaše i, ako utiče baš mnogo, razmisliti o tome da odvojite više vremena samo za sebe, vremena koje nećete provoditi s voljenom osobom. Možete predložiti voljenoj osobi sklonoj neraspoloženju da vežba nešto zajedno s vama; fizička aktivnost obično popravlja raspoloženje. A ako ste vi osoba sklona nervozi ili neraspoloženju koje se onda prenese na voljenu osobu, razmislite o tome da se udaljite svaki put kad osetite da vas hvata neraspoloženje.
Neraspoloženje voljene osobe (ili vaše) često ispadne nešto što je sezonska stvar. Uopšte nije retkost da je neko hronično neraspoložen zimi, dok traje zimsko sivilo, a znatno boljeg raspoloženja leti, kad ima puno sunca. To je danas moguće dosta dobro rešiti posebnim sijalicama koje imitiraju dnevnu svetlost (mogu da se nabave i po našim radnjama) – ako i vi ili voljena osoba spadate među one koji su smrknuti po jesenjem i zimskom sivilu, a boljeg raspoloženja leti, razmislite o nabavci takvih sijalica.
Nekad je problem s neraspoloženjem toliki da žarko želite da voljena osoba ode kod stručnjaka koji bi joj možda mogao pomoći. Ovo je lakše postići ako predložite da odete zajedno, ne u smislu da voljenu osobu "vodite za ručicu" kao da je dete, već, recimo, kao tim (što na neki način i jeste).
Dobra strana cele priče: oni koji su srećni i zadovoljni u vezi mnogo su manje ranjivi kad se o neraspoloženju voljene osobe radi. I ne samo to – i dobro raspoloženje se prenosi na voljenu osobu, isto kao i loše. Jedno od vas dvoje je optimista? To će i te kako imati pozitivan uticaj i na raspoloženje i na zdravlje onog drugog.

1 komentar
  1. Mirjana Stojković

    Kad god sam bila besna, tako sam i prošla, loše. Onda kad sam ljuta i smognem snage da mu pošaljem osmeh, vratio mi je najlepšim zagrljajem. Da, i te kako su emocije zarazne. Lepo se lepim vraća.

Napišite komentar