U trendu

Evo koliko puta treba da vodite ljubav tokom jedne večeri ako pokušavate da zatrudnite

Parovi koji pokušavaju da dobiju dete mogli bi to i da ostvare ako se odluče da imaju seksualne odnose dva puta u istoj večeri, i to ne samo zbog očiglednih razloga.

Sperma koju muškarac izbaci 3 sata nakon što je već ejakulirao može povećati uspeh začeća za 30 posto, prenosi Dejli Mejl.

Ovo otkriće kineskih naučnika, objavljeno u magazinu „Molecular & Cellular Proteomics“, suprotno je mitu da je muškarcu potrebno između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermatozoida.

Naučnici su u dva navrata prikupili uzorke semena 250 muškaraca – par sati i par dana nakon ejakulacije.

Potom je istraživački tim koji vodi dr. Da Li iz bolnice Shengjing uporedio broj spermatozoida u uzorcima kao i njihovu brzinu kretanja. Otkrili su da su spermatozoidi koji su stvoreni par sati nakon ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju kretanje spermatozoida i olakšava im spajanje sa jajnom ćelijom.

U drugom delu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za veštačku oplodnju. Naučnici su tražili od muškaraca da daju uzorke sperme nekoliko dana ili manje od tri sata nakon posjednje ejakulacije. Nakon što su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne ćelije koje su ubačene u partnerke.

Zaključili su da je sperma uzeta par sati nakon ejakulacije daje 30 posto više šansi da se na svet donese živo dete. Kod klasične veštačke oplodnje samo trećina oplođenih jajnih ćelija rezultira zdravom bebom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)