U trendu

Evo koliko stvarno traje seks, od penetracije do vrhunca, kod većine parova

Portal mbg je pregledao istraživanje o tome koliko dugo seks obično traje, kao i ono što stručnjaci za seks imaju da kažu o tome.

Prosečno trajanje seksa
Vaginalni odnos, odnosno vreme penetracije u proseku traje oko 5,4 minute pre ejakulacije, pokazala je međunarodna studija na heteroseksualnim parovima sprovedena u pet zemalja.

Prema istraživanju seksualnih terapeuta iz 2005. godine, od tri do 13 minuta smatra se normalnim trajanjem vaginalnog seksa. U međuvremenu, prosečnoj ženi treba 13,41 minuta da doživi orgazam tokom seksa s muškarcima, prema studiji iz 2020. godine, ali joj trebaju i aktivnosti koje nisu samo penetracija.

Seks koji traje satima je mit
Prema istraživanju heteroseksualnih parova iz 2004. godine, žene i muškarci u vezama izjašnjavaju da ‘predigra’ traje 11, odnosno 13 minuta. Muškarci su se obično izjašnjavali da predigra traje duže nego žene. I muškarci i žene kažu da je seks u proseku trajao sedam minuta.

– Sve one priče, filmske scene i slično gde se ljudi seksaju satima, to su gluposti ili ako ništa drugo retke iznimke – komentarisala je seksologinja Shamyra Howard.

Izuzetak od tog pravila mogu biti žene koje imaju polne odnose sa ženama, prema studiji kod njih seks u proseku traje oko 35 minuta. Oko 20 posto žena u istopolnim vezama reklo je da njihove seksualne seanse traju sat vremena ili više.

Koliko bi trebao trajati – da se žena pita
Ako ste se ikad zapitali koliko bi seks trebao trajati da bi zadovoljili drugu stranu ili traje li to dovoljno dugo kod vas, stručnjaci tvrde kako vam daju odgovor.

Naime, veliko istraživanje provedeno preko interneta na više od 3800 seksualno aktivnih muškaraca i žena  pokazalo je da doista postoji nešto što bismo nazvali ‘prekratko’, ‘predugo’ i ‘idealno’.

Otkrilo se da žene u proseku žele da seks traje 25 minuta i 51 sekundu, odnosno to im je idealna mera za njihovo zadovoljstvo, piše IFL Science. Čini se da se i muškarci slažu pa preferiraju upravo toliku dužinu same penetracije – od oko 25 minuta i 43 sekunde.

Ali, studija je otkrila i kako muškarci često nisu objektivni što se tiče prosečne dužine njihove izvedbe pa često precenjuju koliko je seks trajao.

‘Idealno vreme’ – prema stručnjacima
Ne postoji idealno vreme koliko bi seks trebao da traje. Ali seksualni terapeuti u proseku kažu da je sedam do 13 minuta ‘poželjna’ dužina trajanja penetracije. Sve manje od tri minute smatra se ‘neprimereno kratkim’.

Jasno je da postoji mnogo varijacija u onome šta se smatra idealnim. Nema čak ni konsenzusa oko toga je li duži seks bolji ili lošiji.

Zaključak?
Šta god čini vas i vašeg partnera zadovoljnim, idealno je za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar