Evo šta uzrokuje preljubu

Neka istraživanja pokazuju kako se više od 50 posto parova koji su ili u dugoj vezi ili u braku suočava sa neverstvom svog partnera. Pa, šta uzrokuje preljubu?

Kada ljudi nisu zadovoljni vezom često se upuste u aferu u nadi da će se osećati bolje. Ali, to je daleko od istine, što mnogi shvate tek kada načine ovu grešku.

Iako razloga zašto se neki odlučuju za preljubu ima mnogo, mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova jednu naviku posebno izdvajaju. Radi se o – izbegavanju konflikta.

Mnogi drže u sebi svoja osećaje, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Baš zato preljuba može da se dogoditi u svakoj ljubavnoj vezi, bez obzira na to koliko se ona čini čvrstom i stabilnom.

Guranje negativnih osećaja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu počinje sa dobrom namerom, međutim, u određenom trenutku doći će do prebacivanja partneru o problemima o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Šta uzrokuje preljubu?
Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevere.

Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljubu. Naravno pre tog razgovora sami sebi moramo da postavimo sledeća pitanja:

– Postoji li nešto što ne mogu lako da podelim s partnerom?

– Zašto se bojim da podelim to sa njim?

– Šta očekujem od njega?

– Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, zato se ne smemo bojati niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku da saznaju koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog Džon Gotmen, koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza.

Taj negativan osećaj neodobravanja propraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Zato, pričajte sa partnerom, koliko god to neprijatno bilo u trenutku, jer upravo u tome leži rešenje problema. Posle već može biti kasno.

Inače, nekada se prevarom smatrao seksualni odnos, danas su muško-ženski odnosi dosta kompleksniji, a kriterijumi za prevaru strožiji. U nastavku pročitajte pet vrsta prevara.

1. Fizička prevara

2. Emocionalna prevara

3. Online prevara

4. Fizička i emocionalna prevara

5. Osvetnička afera

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.