Fantazija o sahrani

Bili ste u vezi neko vreme – i ne mislimo na tri dana, mislimo na nešto ozbiljnije, barem šest do osam meseci. Veza nije uspela, raskinuli ste, ili ste ostavljeni. Sad vam se različite misli motaju po glavi. Različite fantazije, takođe, o nečemu što bi moglo da se desi – ne mora da bude verovatno, ali nije ni nemoguće. Jedna od mogućih fantazija je ona o sahrani (vašoj). Ta fantazija ide otprilike ovako.

Vi ste umrle, na neki način koji nije narušio vašu lepotu. Sahrana je, naravno, veličanstvena, s neverovatnom količinom cveća i uplakanih i neutešnih ožalošćenih. I vaš bivši dragi je među ožalošćenima, neutešan, potpuno skrhan. Tek tada shvata koliko vas je voleo – i da vas je zauvek izgubio (ne, ne može vas vratiti u život poljupcem). To shvatanje čini od njega potpuno izgubljenog čoveka, za koga više nikakve radosti na ovom svetu nema, samo besciljno lutanje i čekanje da i on umre.

Prepoznajete se u ovakvoj fantaziji, to jest, imali ste takvu fantaziju? Blam vas je da to priznate, jer vam zvuči morbidno? Pa, nije toliko loše – ovo je relativno česta fantazija i ne znači da ste bolesni ako je imate. Zapravo, znači jednu prilično zdravu stvar, a to je da, duboko u sebi, ipak znate da je vaša veza gotova, da tu nikakvog spasa nema. Problem je samo što to niste sebi u stanju da priznate.

Postoji još jedan problem s ovakvom fantazijom – sebe vidite kao bezgrešnu i smatrate da je sva krivica za neuspeh veze na njemu i da on tu krivicu treba da nosi do kraja života. A to teško da je zaista tako – izuzetno se retko dešava da je za neuspeh veze kriva samo jedna strana. Šta bi bilo najzdravije učiniti?

Kao jedno, usuditi se da priznate sebi da vas dvoje ne možete ponovo biti zajedno. Kao drugo, i veoma važno, prihvatiti da je deo krivice za neuspeh veze i na vama i pokušati da shvatite u čemu ste pogrešili. Ne zato da biste do kraja života optuživali sebe – to je potpuno beskorisno – već iz jednostavnog i praktičnog razloga da istu grešku ne biste ponovili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.