Glasna muzika i želja za seksom

Pubertet je vreme kada hormoni „divljaju“, vreme kada mladi počinju da postaju seksualno zainteresovani (radoznalost u vezi sa seksom ili barem s tim „kako nastaju bebe“ javlja se i ranije, ali interesovanje da se seks zaista isproba obično dolazi u pubertetu). Isto tako, tinejdžeri vole i različita mesta za izlaske, često ona u kojima se pušta veoma glasna muzika. Nemalom broju tinejdžera to su omiljena mesta za upoznavanje potencijalnog dečka ili devojke, kao i za zabavljanje s već postojećim dečkom ili devojkom.

Sad, mogli biste da pomislite da je ljubav prema klubovima i diskotekama i upoznavanju potencijalnog dečka ili devojke na takvim mestima stvar trenda i toga u kakvom okruženju odrastaju ti tinejdžeri; mogli biste i da pomislite da je ljubav prema glasnoj muzici, između ostalog, i stvar pubertetskog bunta. Tu ima istine – ali to nije sve.

Jedna britanska studija pokazala je da postoji veza između glasne muzike (zapravo, dovoljni su i glasni tonovi, ali ako su ti tonovi uobličeni u muziku, zvučaće privlačnije) i želje za seksom. Reč je o tome da delovi centra za ravnotežu pojačano reaguju na glasne tonove i da na taj način intenziviraju želju za seksom. Kako je to moguće?

Unutrašnje uho je nervima direktno povezano s delom mozga koji je odgovoran za seksualnu želju. Takođe, direktno je povezano i s delom mozga koji je odgovoran za osećaj gladi (zbog toga muzika u restoranima deluje stimulativno na apetit – čak i ako vam se muzika ne dopada, bićete gladniji nego što biste bili bez ikakve muzike).

Kao rezultat veze između unutrašnjeg uha i dela mozga zaduženog za seksualnu želju, glasna muzika je veoma efikasan pokretač strasti. Ako ste od onih koji su baš primetili kako muzika može da ih „dovede u raspoloženje“, verujte, niste jedini – svi tako reaguju. Izuzev ako ste toliko izbirljivi u pogledu muzike da osećate fizičku odbojnost prema nekim muzičkim pravcima, nije čak ni bitno o kakvoj se muzici radi – dokle god je glasna, podsticaće i vašu strast i strast vašeg partnera.

Dakle, kad vam nedostaje malo podsticaja, pustite muziku i… Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.