U trendu

Ima i drugih osim vas

Ako ste ikada sreli osobu koja samo o sebi priča – i ne prestaje da priča – znate koliko je to iritirajuće. Takve osobe se ne ponašaju uvek melodramatično, kao likovi iz telenovela, ali su podjednako zamorne – i podjednako (ne)poželjne kao partneri ili partnerke.
Ilustracija: razgovarate s njima i vrlo brzo saznajete da im je posao odvratan i da im je šef kreten; majka ih izluđuje stalnim zivkanjem; muškarci kao takvi ih izluđuju; žene kao takve ih izluđuju; u pošti ništa ne može da se obavi normalno; u supermarketu subotom pre podne je užasna gužva i svi dolaze s nevaspitanom dečurlijom koja samo nešto kenjka i izvoljeva; komšija je mator i gluv, a noću ne može da spava pa glasno odvrne televizor; komšinica je alapača koja ne prestaje da melje o sebi; skuvali su se na vrućini (nije normalno koliko je vruće!), smrzli su se na hladnoći (nije normalno koliko je hladno!), pokisli su na kiši (skroz su se cedili, to nije bilo normalno!)… Saznaćete jako mnogo detalja o životu te osobe, uglavnom žalbi, najčešće potpuno nebitne stvari. Povremeno ćete se pitati diše li ta osoba nekad. S vremena na vreme ćete pokušati da prozborite i vi koju, ali vam neće uspeti (čak ni kad kažu nešto kao: „Pa reci, zar nije tako?“, neće vam dopustiti da odgovorite). Vrlo brzo ćete uvideti da je ta osoba toliko obuzeta sopstvenim malim životom da se i ne seti da bi mogla da vas pita da i vi kažete nešto o sebi. Iskoristićete prvu priliku da zbrišete.
Da ne bude zabune, naravno da će svako želeti da kaže nešto o sebi kad se upoznaje s potencijalnim partnerom ili partnerkom. A kasnije u vezi naravno da će želeti da ispriča ponešto od onoga što mu/joj se dešavalo u toku dana, da se požali na neku muku, da se verbalno malo izduva. Sve je to normalno. Problem nastaje onda kada se neko ponaša kao da niko drugi ne postoji, osim kao osoba koja će ih slušati i saosećajno klimati glavom i u svemu se slagati s njima. „Ja pa ja i samo ja i niko osim mene“ ponašanje ne donosi obožavaoce – naprotiv, rasteruje ljude.
Pametna, osećajna dama i inteligentan, saosećajan i uviđavan gospodin setiće se da pitaju za druge, pokloniće cveće i bez nekog posebnog razloga, pozvaće nekad i samo da pitaju kako ste, pitaće kako je prošao ispit vaše sestričine, da li je vašoj mami bolje. Takve osobe će uvek biti poželjne u međuljudskim odnosima – uključujući i muško-ženske – za razliku od onih koji zapravo i ne traže partnere, već samo „žrtve“ koje bi ih po ceo dan i celu noć slušale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.