U trendu

Ionako često ne uspe, zašto se truditi?

Ima onih koji se plaše ljubavi, plaše se ljubavne veze, toga što će biti ranjivi. I kad bi barem imali neku garanciju da će veza uspeti, to bi moglo da bude vredno rizika. Ali, sve više priča o propalim vezama kao da govori nasuprot tome, i zašto se onda truditi? Zašto bilo šta pokušati, kad je ionako verovatno da neće uspeti, ne na duže staze?
Nije mali broj ljudi koji razmišljaju na opisan način, i onda i postupaju u skladu s tim. Neki se i ne upuštaju u veze; neki se upuštaju tek u kratke veze u koje praktično ništa ne ulože emotivno. Dok veza ne počne da predstavlja napor i/ili dok im ne dosadi, ostaće. Posle toga će otići. Kako ništa ne ulažu u vezu, veza ne može da se održi, a jednom kad se prekine, to im samo daje novu potvrdu da veze ne uspevaju i da se zato ne isplati bilo šta emotivno ulagati u njih. Zabavite se dok možete, i krenite dalje – ako su osećanja osobe s kojom ste bili znatno jača od vaših, pa, to je njen problem, vi ste svesni da se ne treba truditi.
Problem s ovakvim načinom razmišljanja, pored toga što povredite one koji vam ništa nisu skrivili, jeste to što vremenom postajete sve više nesrećni. Svaka neuspela veza – veza koja dobrim delom nije uspela jer vi sami niste želeli da se potrudite oko nje, ili ste namerno odabrali osobu za koju ste osećali da se za nju nećete vezati, ili oboje – vas povredi. Moguće je sebi reći da to ne boli kao slomljeno srce, kao da ste emotivno nešto uložili, ali svejedno boli. A boli i sam neuspeh; vremenom se osećate sve više i više nesposobno. Možete sebi da kažete da to tako ide, toliko veza ne uspeva, eto, ni vaše veze nisu izuzetak, ali to vam neće pomoći da se osećate bolje. Samo ćete se osećati sve lošije.
Potrudite se oko veze. Pružite što više možete i umete; dajte sve od sebe da naučite kako da pružite još i više – naravno, nađite i osobu koja je voljna da isto toliko pruži, da isto toliko uloži. U suprotnom, sve što ostaje je jalovo zadovoljstvo od saznanja da ste, eto, bili u pravu kad ste rekli da veze ne uspevaju, i usamljenost, i rastući osećaj neuspeha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar