najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izgovori za izbegavanje obaveza

Jedna je od čestih ženskih muka ta da njihov dragi neće da im pomogne u kućnim poslovima, već se pod različitim izgovorima izvlači od obaveza, baš onako kako bi to dete činilo. Evo nekih mogućih izgovora i kako im dolijati.

“Ti to radiš bolje od mene” je klasičan izgovor, bilo da je u pitanju kuvanje, čišćenje ili kupovina poklona. Možda vi i jeste bolji u tome od njega, ali to nije razlog da “crknete” od posla ako imate i druge obaveze. Na ovakav tekst nije loše malo smanjiti zahtev, ali ipak treba tražiti od njega da obavi ono što vam je potrebno – i ne kuditi ga ako to ne uradi fenomenalno dobro. Pomogao vam je, a to je glavno.

“Nisi mi rekla za to” ili “Nisam te čuo kad si to tražila” je još jedan od čestih izgovora. Može i da ne bude lažan – ako se u mislima isključio dok ste mu govorile šta treba da uradi. Ovaj problem rešava se tako što ćete sastaviti spisak na kome krupnim slovima piše: “(njegovo ime), molim te da:”, i onda šta sve treba da uradi. Taj spisak potom zakačite na vidljivo mesto (na frižider, na primer), a možete i da mu ga pošaljete elektronskom poštom ako radi za kompjuterom.

“Nije mi dobro” je i ženski i muški izgovor za izbegavanje neomiljenih poslova. Ako se tako samo ponekad izgovaraju, sasvim je moguće da su iskreni, ali ako ih hronično boli stomak ili glava kad treba nešto da obave, to je ipak izvlačenje. Problem se može rešiti učestvovanjem u igri – recimo, kuvanjem čaja neprijatnog ukusa koji pomaže prilikom takvih tegoba ili, pred njima, zvanje lekara i zabrinut razgovor s lekarom. Vrlo brzo im neće biti do bolesti.

“Nemam vremena” je još jedan tipičan izgovor. Osim ako vaš dragi redovno ujutro ide na posao a dolazi kući prilično kasno (kada je stvarno “krepan” od umora), problem možete rešiti tako što ćete od njega tražiti da bude precizniji, to jest, pitati ga kada će tačno završiti s obavezama i onda tražiti nešto što realno može da obavi u vremenu koje ima na raspolaganju. Ako je njegov odgovor nejasan i/ili polovičan, otvoreno ga pitajte: “Ti to nećeš da uradiš?”. Tada će morati da vam da konkretan odgovor.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Konkretno je zbilja smiješno, kao i svako insistiranje na korektnosti kad je neko već naumio nešto da izbjegne. Niti je meni do bolesti, niti ja to ne umijem da uradim. A hoću li, to je već drugo pitanje ne znam koji padež.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike