U trendu

Jeste li se ikad pitali kome u slučaju razvoda pripada pas?

Španski sudija odlučio je da dodeli zajedničko starateljstvo razvedenom paru koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebalo da nastavi da živi njihov kućni ljubimac, pas Panda.

Sud u Madridu smatrao je da su obe strane jednako odgovorne i da treba da nastave da se brinu o svom psu Pandi.

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona po kojem se životinje više neće smatrati „objektima“, nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španski par je kao dokaz sudu priložio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni s psom.

Panda će odsad provoditi po mesec naizmenično kod jednog, odnosnog kod drugog staratelja.

Sudija je procenio da „dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između oba tužioca i psa koji je vredan zakonskog starateljstva“.

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta. Slučajevi starateljstva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke trebalo da donose sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su u pitanju kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmenili 2014.

U skladu s njim kućni ljubimci smatraju se „živim i osećajnim bićima“, a ne „pokretnom imovinom“. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.