U trendu

Kad će beba?

Kad čujete pitanje iz naslova, kako se osetite? Šta pomislite? Najverovatnije prvo osetite bes, a onda, ako ste žensko, moguće je i da osetite krivicu – krivicu jer još uvek niste ispunili svoju biološku ulogu da postanete majka. Onda se ponovo naljutite, ovog puta zato što vas je neko naveo da se osećate krivom zbog nečega zbog čega ne bi trebalo da se osećate krivom. Naime, vaša je odluka i vašeg partnera kada ćete, i da li ćete, zatrudneti i roditi, i nema razloga da se osećate krivom ako takvu odluku još uvek niste doneli.
Ukoliko na pitanje: "Kada će beba?", osećate krivicu, nemojte! Bes je sasvim primereno osećanje (ne mislimo da treba da vičete na nekog, ali je normalno da vas ovakvo pitanje naljuti), jer je to pitanje zadiranje u vašu intimu; u suštini, mnogo veće zadiranje u vašu intimu nego, recimo, pitanje da li biste se pred svima skinule i pokazale im kakve gaćice nosite – a za takvo pitanje biste verovatno udarile šamar osobi koja ga je postavila.
Ipak, malo-malo, pa neko postavi ovakvo pitanje. Kao da izuzetno mali broj ljudi shvata koliko je to pitanje nepristojno. Šta učiniti? Niti možete, niti bi bilo zaista produktivno da podviknete na svakog ko vam postavi to pitanje, a još manje možete svima da nalupate šamare. Mada, kada vaši "najdraži" postanu previše zamorni s tim pitanjem, upravo to je ono što želite da uradite.
Najpraktičniji odgovor na pitanje: "Kad će beba?" jeste: "Ne još". Stavljate im do znanja da vam trudnoća i rađanje još uvek nisu u planu, a vaš odgovor je suviše neodređen da bi mogao da podlegne raspravi. Naravno, može se desiti da neko bude toliko nevaspitan da pita: "Pa dobro, šta još čekaš?" – na šta imate puno pravo da odgovorite da se to osobe koja pita ne tiče. Ako baš želite da izbegnete sukob, odgovorite nešto kao: "Nikud ne žurim", i odslušajte tiradu o tome kako morate postati majka, kako vreme izmiče, mladost brzo prođe…
Glavno je da ne dopustite nikome da vas pitanjem: "Kad će beba?", navede da se osećate krivom. Niste krive ni što još uvek ne želite da budete majka, ni što osetite bes kada vam postave toliko lično pitanje – imate puno pravo na privatnost i na odluke o sopstvenom životu i sopstvenom telu. Bebu ćete dobiti onda kada za to budete spremne, a do tada "dušebrižnici" mogu samo da zapitkuju – dok vi dajete sve od sebe da ignorišete njihovo dosadno čeprkanje po vašoj privatnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar