Kad dugo pokušavate da zatrudnite

Želite dete. Zaista želite dete – nije bitno da li je to prvo, drugo, treće dete… Želite ga. Odnosno, jako ste ga želeli, ali je bilo medicinskih problema, pa ste pod terapijom. Ipak, pokušavate da zatrudnite, i pokušavate. Problem je što se od tih silnih pokušaja i stalne neizvesnosti i jake želje osećate jako iscrpljeno i pod velikim ste pritiskom. Stalno ste kao u grču i više vam uopšte ne uspeva da se opustite.
Zapravo, kad malo bolje razmislite, više i ne želite dete baš toliko. Samo želite da se opustite, da uživate, da se ponovo prisetite kako je to kad niste pod pritiskom, kako je to kad se osećate dobro. Onda vas obuzme osećaj krivice – imate li pravo da se tako osećate? Šta da uradite povodom toga?
Ako se prepoznajete u ovoj priči, možda će vas utešiti to što niste jedina osoba koja se tako oseća. Sterilitet je, zbog nezdravih uslova života (stres, zagađenje…), sve češći – pa je i zatrudneti sve teže. Zato je i osoba koje su u ovako neprijatnoj poziciji – već jako iziritirane i iscrpljene od pokušaja da zatrudne – sve više. Potpuno je normalno da vam nakon nekog vremena bude svega dosta i da samo želite da se opustite i uživate. Nema ama baš nikakvog razloga da osećate krivicu zbog toga.
Sad, šta učiniti u takvoj situaciji? Za početak, razmisliti. Zamislite koliko ćete biti srećni jednom kad budete majka, kad budete držale svoju bebu u naručju. Onda zamislite kako ćete se osećati dok pokušavate, nadate se, trpite terapiju, razočaravate se, opet pokušavate, opet razočarenje… Kad ste zamislili i jedno i drugo, procenite. Šta je jače – želja za roditeljstvom, ili želja da mučenje prestane? Tada ćete znati šta da odlučite.
Odluka ne mora biti ništa drastično. Ako procenite da u ovom trenutku više niste u stanju da podnosite tegobe i opterećenje, to ne znači da morate odlučiti da do kraja života ne pokušate da zatrudnite – možete jednostavno napraviti pauzu s pokušajima, odrediti neki vremenski rok u toku koga ćete samo uživati u drugim aspektima života. Isto tako, ako procenite da je želja za majčinstvom ipak jača, ni to ne znači da odmah morate nastaviti s pokušajima – možete se neko vreme odmoriti.
Bitno je da ne maltretirate sebe preko svake mere, da se ne bi desilo, jednom kad zatrudnite (a pre ili kasnije, vrlo verovatno hoćete) i rodite, da ustanovite da nije bilo vredno truda i muka, da ste suviše emotivno iscrpljene da biste išta osećale prema svom detetu. Zaista je u redu ako se odmorite od napora. Ako na kraju rešite da ipak ne želite dete, i to je u redu – to je vaš život i imate puno pravo na takvu odluku (a dete je moguće i usvojiti). Uzmite u obzir, prilikom procenjivanja, da se dešavalo da žene i po 12 godina pokušavaju da zatrudne i pate se s terapijom – i da, kada konačno rode, smatraju da je već samo držanje sopstvene bebe u rukama bilo vredno svih muka, što ne znači da ste vi loša osoba ako se ne opredelite isto kao i one.

(„24 sata“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.