U trendu

Kad je najbolje vreme za seks, jutro, podne ili veče?

Ako želite da se naspavate, bilo bi dobro da vodite ljubav uveče, pre nego što se spremite za spavanje. Čak su i stručnjaci saglasni da vam malo ovakvog „razgibavanja“ može pomoći da bolje spavate, a to je i dokazano studijom na Univerzitetu u Kvinslendu.

Odavno se govori o tome da je seksualni vrhunac veoma poželjan pre spavanja, ali sada je to i naučno dokazano. Naučnici su analizirali i ispitivali 800 muškaraca i žena o seksualnom životu, a utvrdili su da kod 59 odsto žena i 68 odsto muškaraca vođenje ljubavi pre spavanja dobro utiče na kvalitet sna, prenose mediji.

Vrhunac i te kako pomaže – 68 odsto žena i 74 odsto muškaraca prijavljuju da posle toga bolje spavaju.

Ipak, ne brinite i ako nemate pored sebe partnera sa kojim biste „zgužvali čaršave“. Vodeća autorka studije Mišel Lastela kaže da i samozadovoljavanje može jednako da pomogne.

– Uživanje u bezbednim seksualnim aktivnostima, bilo da to radite sami ili sa partnerom, svakako može da vam pomogne da bolje spavate – tvrdi ona.

Stručnjaci veruju da seksualno zadovoljstvo pomaže da brže zaspite zbog oslobađanja hormona oksitocina i prolaktina, ali i zbog toga što se na ovaj način snižava stres.

Ako vam je potreban još neki razlog da vodite ljubav pred spavanje, dermatolog Kendis Braun tvrdi da je to sjajno i za kožu.

– Ne samo što će vam vođenje ljubavi pomoći da bolje spavate, a znamo da se koža tada regeneriše, već će i direktno poboljšati zdravlje kože. Naime, tokom seksualnog odnosa se poboljšava dotok krvi do kože, čime se obezbeđuje i više kiseonika za kožu. Smanjuje se i nivo stresa, a samim tim se povećava i proizvodnja kolagena, koji je važan za glatku i sjajnu kožu – objašnjava ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.