U trendu

Kad veza stagnira

Veza vam traje već neko vreme, volite se, lepo vam je. Spolja gledano, teško da biste imali na šta da se žalite, ali nekako osećate teskobu. Jeste, lepo vam je u vezi, ali… Čini se da sve stoji. Vaša veza izgleda u dlaku isto kao što je izgledala i pre godinu dana, ili pre dve godine, pet… Niste srećni zbog toga. Želite da vaša veza krene dalje, da se načini nekakav korak napred. Ovako, kao da stagnira. Šta učiniti?
Želja da se u vezi načini korak napred – da se veza produbi, ako hoćete – potpuno je normalna. Samo, da li ste se zapitali zbog čega to želite? Da li ste, recimo, nedavno bili na nekom venčanju, ili do venčanja vama bliske osobe treba uskoro da dođe, pa želite da se i vaša veza približi tom koraku? Jesu li vama bliske osobe počele da vas zapitkuju: "A kad ćete vas dvoje ovo-ili-ono?" Da li mislite da bi, eto, trebalo da se nakon toliko-i-toliko vremena desi to-i-to?
Ako je neki od navedenih razloga ono zbog čega želite da vaša veza krene dalje, pa, to su pogrešni razlozi. Svaka veza ima neki svoj tempo kojim se razvija; to što se vaša drugarica udala posle dve godine zabavljanja za vašu vezu ne znači ama baš ništa. A ako vaši razlozi nisu ni nalik na ove koje smo naveli? Onda je to već druga priča.
Razmislite o tome šta je to što vam tačno smeta u vašoj vezi takvoj kakva je. Još važnije, razmislite o tome kakav biste korak napred želeli da načinite i zbog čega ("pa normalno je da tako uradimo" i nije baš neki razlog). Kada ste pažljivo razmislili, vreme je za razgovor s partnerom ili partnerkom – recite im šta biste želeli i pitajte ih jesu li i oni razmišljali o vašoj vezi i šta bi oni želeli.
Moguće je da i vaš partner ili partnerka žele isto što i vi, ali se nisu usuđivali da pričaju o tome, nisu hteli da vas pritiskaju – tada ćete se lako složiti. Moguće je da još nisu spremni za korak napred; u tom slučaju razmislite da li ste vi spremni da još neko vreme čekate. A možda su u vezi s vama samo po inerciji i vaša veza zapravo nikakvu, osim potpuno inertne, budućnost nema.
Šta ako ovakav razgovor dovede do prekida veze, može li to da se desi? Postoji i ta mogućnost, ali ako se to desi, nemate razloga za žaljenje, jer bi to samo značilo da vaša veza ama baš nikakvu budućnost nije imala. Bolje je da to saznate i krenete dalje sa svojim životom nego da samo čekate da se nešto dogodi, samo od sebe – čekati tako nešto je kao da očekujete da neko vodi vaš život umesto vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.