Kad želja izostaje

U pojedinim fazama života žene normalno je da se njen libido smanji. Problem je u tome što smanjen ženin libido, baš kao i smanjen libido kod muškarca (što se sve češće dešava zbog hroničnog umora), može da poremeti odnose među partnerima.

Koje su to faze kada je normalno da ženin libido bude manji? Jedna je nakon porođaja – iz očiglednih razloga. Kao prvo, nakon porođaja bi odnos za ženu bio bolan, što svakako neće podstaći njenu želju. Kao drugo, zbog konstantne brige oko bebe, žena je iscrpljena i, čak i kad joj se organizam dovoljno oporavi da odnos ne bude bolan, često je preumorna da bi želela seks. U takvoj situaciji, delom je potrebno strpljenje partnera (da sačeka da se žena fizički dovoljno oporavi), delom njegova pomoć oko deteta, da majka ne bi konstantno bila preumorna, a delom i ženino razumevanje za potrebe partnera koji je strpljivo čekao da prođe vreme kada seksa iz zdravstvenih razloga nije smelo da bude.

Ukoliko je žena u depresiji, bilo postporođajnoj bilo uzrokovanoj nečim drugim (reaktivna depresija, „nasledna“ depresija), neće joj biti do seksa. Kada se o ovakvom problemu radi, neophodna je podrška i pomoć partnera da bi žena izašla iz depresivnog stanja, a tada će se i njen libido vratiti u normalu.

Libido slabi i u menopauzi. Tada se menja hormonska situacija u organizmu žene, a i smanjuje se ili izostaje vlažnost vagine, što dovodi do bolnog odnosa. Najčešće, ipak, nije neophodna hormonska terapija da bi žena i dalje želela seks, jer mali broj žena ima baš tolike probleme s nedostatkom estrogena. Ostaje suvoća kao problem, ali to se može veoma jednostavno rešiti upotrebom lubrikanata.

Ako je žena imala neki hirurški zahvat kojim su joj odstranjeni jajnici (ili jedan jajnik), ili je imala rak dojke pa je izvršena mastektomija, osećaće se manje ženstvenom i manje poželjnom, pa će joj se i libido smanjiti. Tada je najvažnije vratiti ženino samopouzdanje, a osoba koja tu najviše može da pomogne jeste njen partner, tako što će joj pokazati da mu je i dalje poželjna.

Koji god da je uzrok slabljenja ženinog libida, najveću pomoć u prevazilaženju problema može da joj pruži partner. Dakle, draga naša gospodo, pokažite se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.