Kada se ko prejeda

Već je primećena pojava da se u toku (dobrog) braka supružnici ugoje nekoliko kilograma. Nije tajna ni da su žene sklone tome da, kada su nesrećne, nezadovoljne ili pod stresom, potraže utehu u hrani – za razliku od muškaraca, koji će u takvoj situaciji utehu pre potražiti u alkoholu i nemaju običaj da prejedanjem nadoknađuju ono što im nedostaje na emotivnom planu. Opet, i muškarci se goje. Postoje li neka sistematična pravila o tome kada je ko u vezi sklon gojenju? Postoje!
Žene su, kao što smo već rekli, sklone tome da u trenutku nezadovoljstva posegnu za hranom, naročito za slatkišima. Čokolada je mnogima poznato sredstvo za "ubijanje depresije"; kada je nesrećna, žena neće razmišljati o tome da čokolada podigne raspoloženje samo nakratko, dok je kasnije "pad" još izraženiji. Glavno je da se raspoloženje popravi sada, odmah, a kasnije… Kasnije ćemo videti. Uvek se može uzeti još čokolade. Pored stresnih situacija, žene su sklone da nešto grickaju i u trenucima dosade. Dosadno mi je, šta da radim – uzeću nešto da jedem.
Muškarci nemaju običaj da leče hranom ni nezadovoljstvo ni dosadu. Ako su nezadovoljni, pod stresom i slično, mogu posegnuti za alkoholom ili postati agresivni (ili oboje). Ukoliko im je dosadno, gledaće televiziju, voziti se kolima, igrati video-igre… ili postati agresivni. Kada se onda muškarci prejedaju – a očigledno je da se bar nekad prejedaju, s obzirom na to da broj gojaznih muškaraca uopšte nije zanemarljiv? U trenucima zadovoljstva!
Muškarcima hrana predstavlja veliki izvor zadovoljstva i kada im je lepo, kada su u (relativnom) blagostanju, rado će posegnuti za hranom kako bi to zadovoljstvo uvećali. Zato muškarcu neće pasti na pamet da na nekom slavlju na kome se lepo provodi "uzme samo salatu" – već će se "pošteno založiti". Kad je uživanje, neka se uživa!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.