najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da se ne lažemo: evo kakvu perspektivu ima ljubavnica

Kada se za ženu spomene da je ljubavnica oženjenog čoveka (ili, ružnije rečeno, švalerka), o njoj se obično misli sve najgore: rasturačica brakova, zavodnica poštenog čoveka, koja hoće da ga odvoji od njegove zakonite supruge i dece. Njegova supruga se za svoj dom i decu i porodicu bori, a ljubavnica samo hoće da uživa.

Tačno je da ima žena koje razmišljaju u stilu “to što je on oženjen je njegov problem, on vara svoju ženu, ja ne varam nikog”, i dopada im se da otimaju tuđe muškarce i da se s njima zabavljaju, ali ovde ne govorimo o takvima, već o onima koje su se iskreno zaljubile u čoveka koji već ima ženu, neretko i decu.

Kakav je njihov život?

Za razliku od “onih razmaženih, koje bi samo da uživaju”, one koje su iskreno zaljubljene ne bi imale ništa protiv da se brinu o svom muškarcu – da mu kuvaju, peglaju, peru mu odeću, imaju decu s njim. Samo su prekasno ušle u njihov život. One od samog starta veze pate, jer znaju da je ono što čine nečasno i da nema nikakvu perspektivu. Možda on čak i obećava da će se razvesti, ali nije zaista verovatno da će to i učiniti (a, na nekom nivou, ljubavnica to i odobrava – to što će on ipak ostati uz svoju suprugu i decu).

Ljubavnica ne može da bude nervozna, neraspoložena, da je “boli glava”. Zapravo, može, ali će onda biti ostavljena. On će s njom uvek biti sveže istuširan, namirisan, vodiće je na lepa mesta, ali i ona mora da bude raspoložena i nasmejana. On će vikende i praznike redovno provoditi sa svojom porodicom. Ona je osuđena na otkazivanja sastanaka u poslednjem trenutku, svaki put kad njemu nešto iskrsne (dete treba odvesti lekaru, supruga je uplatila put za dvoje…).

On ima decu. Ona ih najčešće nema; eventualno bude omiljena tetka. Oni koji znaju da je ona s oženjenim gledaju je kao na bruku i sramotu, ili sa sažaljenjem. Kada, nakon dužeg vremena, razmišlja o svom i njegovom životu, ona shvata da se njegov život, uz njegovu porodicu, sve vreme razvijao, dok je njen stagnirao – i da su godine prošle. Ukoliko njegova supruga sazna za tu vezu i postavi ultimatum “ona ili ja”, vrlo je verovatno da je ljubavnica ta koja će izgubiti.

Na kraju, ako je iskreno volela, ljubavnica možda i ne žali. Ipak, ostaje sama, dok će uz njega ostati supruga i deca da mu pomognu u starosti.

Perspektiva ljubavnice je zaista prilično mračna i deprimirajuća – a opet se svaka nada da će, baš u njenom slučaju, stvari ispasti drugačije.

4 komentara
 1. Nina

  Evo ja sam jedna od onih retkih zena , gde je svalerka uspela , zahvaljujuci deteta da * otme * muza. Posle teskih trenutka, pazila baku koja je bila na samrti, i izgubljenog deteta u 10 nedelji. on je resio da se zaljubio i napusti me , da bi sa tom drugom zenom, koja je bila uvek nametna resio da dobije dete…… Ali ko gradi srecu na tudjuj nesreci nece dobro proci 🙁

 2. Louis Krstic

  Osoba kao jedinka ne odgovara samo za svoju stranu, “ja sam slobodan/slobodna a druga strana neka brine o sebi.” Jednako snosimo odgovornost za svoju kao i za onu drugu stranu, jer naša nepromišljkenost naneće patnju i bol i trećoj osobi a možda i celoj porodici. Naša odgovornost je prema svim primarnim i sekundarnim kao i ostalim lančanim posledicama odnosno patnjama koje mogu naneti onima koji su u vezi sa odabranom ljubavnicom. Ne zaboravimo da čovek nije golo fizičko biće već da je on, pšre svega, duhovno biće koje je jedino i odgovorno ovde. Zato patnja i bol koje nanesemo drugima sigurno će pokucati na našim vratima da iskusimo plodove našeg užitka. Vremenska distanca ne postoji pa bio to naredni ili neki deseti život iza ovog. Zato uživajte u onome trenutnom i u onome što će doći. Ono potonje će biti prava cena. Zaljubljenost ne opravdava pa se zato zaljubljenost i ne zove ljubav…

 3. Nataša Gajić

  Teško da to dvoje, ili više varijacija može baš tako striktno da se razvrsta na one koje imaju djecu sa čovjekom i brak na papiru, pa su zato one prave žene, i one koje sve to i još mnogo više od toga nemaju, ljubavnice. A ko koga tu voli i ima stalno u mislima i u životu, da ne kažem na tapetu, svakodnevno i bez zazora od sebe, nje i drugih, po nekom nepisanom pravilu, pravu i pravdi, opet da ne kažem božjoj, zvučaće pretenciozno. Baš kao i forma braka. Proklamovana da se tako zovem – ja. Baš kao i ti…on…o sebi i pri sebi, makar i nezvanično po proceduri, neko nekoga tu ostavlja da čami u mraku i sam, a samo što nije izašao na svjetlo dana, da ne kažem svjetla pozornice se ne računaju ili su samo dostupna scena za psihološku dramu u sjenci, koja treba nešto da rješi ili ništa ne rješava. Pa, dragi moji, riješite se već jednom i za svagda.

 4. Sonja Popović

  Biti ljubavnica je lični izbor. Biraš da budes druga, ili jednostavno nađeš drugog. Ako se zaljubiš u oženjenog, kasno ste se sreli, bolje biti i sam nego večno čekati da se nešto promeni… Ništa se neće desiti, ostaju uglavnom sa ženom…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike