U trendu

Kažu da žena svaki dan treba da doživi orgazam

Važnost ženskog vrhunca konačno dospeva u prvi plan svih priča i razgovora na ovu temu, jer se na našu sreću, baš poput vremena menjaju i tabui. Razgovori o ljubavi i seksu više nisu sramežljivo izgovorene rečenice u četiri zida sa spuštenim roletnama i zatvorenim vratima. Žene konačno mogu sebi da dozvole da kažu šta žele i kako to žele. Budući da seksualni vrhunac sa sobom donosi brojne benefite, danas vam predstavljamo pet načina na koje on pozitivno utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje!

Poboljšava raspoloženje

– Doživljavanje orgazma snažno utiče na vaše raspoloženje, jer se tokom njega oslobađaju različiti hormoni. Dopamin, endorfin i oksitocin samo su neki od njih koji vam pomažu da se osećate opuštenije, srećnije i ‘emocionalno ispunjeno – kaže seksolog Marla Rene Stjuart.

Serotonin se takođe oslobađa u mozgu, za koji je poznato da poboljšava raspoloženje i pomaže u opuštanju.

– I dok dostizanje orgazma može biti stresno, vremenom vam pomaže da se bolje raspoložite – dodaje dr Fara Naz, ginekolog.

Poboljšava kvalitet sna

Oslobađanje oksitocina takođe će vam pomoći da brže zaspite nakon seksa. Istovremeno, tokom orgazma, nivo prolaktina se povećava, što prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu, povećava osećaj pospanosti i opuštenosti.

Ublažava bol

Uzroci svakog bola mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali postoji mnogo stručnjaka koji tvrde da orgazam može pomoći u borbi protiv određenih bolova u telu. Sara Rouz Brajt, seksualni trener, naglašava da orgazmi pomažu u ublažavanju bolova poput menstrualnih grčeva ili glavobolje.

– Hormoni koji se oslobađaju tokom orgazma pomažu u borbi protiv hroničnog bola, jer omogućavaju mišićima da se opuste i stimulišu telo – rekla je ona.

Doprinosi zdravlju srca

Da li se seks možemo smatrati vežbom? Pa, ukratko, da. U stvari, ako rezultira intenzivnim orgazmom, seks je vrlo efikasna vežba. Istraživanja su pokazala da ljudi u proseku sagorevaju 85 kalorija tokom seksa koji traje oko 30 minuta. Keli Ašlen, seksualni pedagog objašnjava da seks uopšte, a posebno orgazmi takođe mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje snižavanjem krvnog pritiska. Tvrdnju je podržao dr Džozef Pinzon, docent medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen, Univerzitet u Kaliforniji, Los Anđeles (UCLA). „Seksualni odnos (ali ne toliko masturbacija) može sniziti krvni pritisak, posebno sistolni.“

Produžava životni vek

Kada u svojim mislima čujemo reč dugovečnost, na pamet nam padaju godine koje ćemo proživeti, ali izraz takođe ima veze sa kvalitetom života. Istraživanja su pokazala da seks doprinosi oboje, odnosno godinama koje ćemo proživeti i koliko ćemo ih dobro živeti. Britansko istraživanje pokazalo je da je mortalitet smanjen na 50% u grupi učesnika koji su doživeli česte orgazme, dok se u starijoj studiji koja je trajala 25 godina pokazalo da su žene koje su prijavile seks imale duži život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.