U trendu

Koliko parovi zaista često vode ljubav i koji je broj ključ srećne veze

Seksolog Samira Hauard otkrila je za MindBodyGreen koliko često ljudi u vezama i braku vode ljubav kao i da je količina seksualne aktivnosti povezana sa željama parova i njihovim preferencijama.

„Ako neki par stalno ima seks, to ne mora nužno da donosi seksualno zadovoljstvo i uživanje“, rekla je.

Učestalost seksa

Anketa u kojoj je učestvovalo 660 ispitanika koji su u braku pokazala je da je samo pet posto njih imalo odnose više od četiri puta nedeljno, 16 posto njih izjavilo je da ljubav vodi dva do tri puta nedeljno, a najveći procenat, njih 25 posto, priznalo je da to čini tek jednom nedeljno.

Drugi najveći procenat, onaj od 19 posto, odnosi se na ljude koji su rekli da u odnose stupaju dva do tri puta mesečno. Jednom mesečno seks ima 17 posto ispitanika, 10 posto ih u poslednjih godinu dana uopće nije imalo odnose, a sedam posto imalo je seks jednom ili dva puta u poslednjih godinu dana.

Starenje i seks

Hauradova je istakla da učestalost seksa opada sa starenjem. S njom se složila i seksualna terapeutkinja Loren Fogel Mersi

„Svi aspekti naše seksualnosti mogu se menjati kako starimo. Uzbuđenje i orgazmi mogu potrajati duže, želja se može smanjiti, a seksualna učestalost sigurno može padati, posebno kako veza sazreva godinama. Naravno, to neće važiti za sve, ali je uobičajeno“, rekla je.

Idealan broj

Koja je idealna brojka kada je seks u pitanju ne može se odrediti, ali studija iz 2015. pokazala je da su parovi najsrećniji kada se seksaju jednom nedeljno. Njihovo zadovoljstvo smanjilo se ako su se ljubav vodili ređe od toga, ali nije se povećalo ako bi to radili češće.

„Čini se da je čarobni broj za održavanje pozitivne seksualne atmosfere u vezi jednom nedeljno“, zaključila je Hauardova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.