Koliko seksa zaista imaju ljudi u dvadesetim, a koliko u tridesetim i četrdesetim?

Da li je zapravo premalo spavati jednom nedeljno s partnerom? To se uopšteno ne može reći. Svaka veza je individualna – pa ni libido nije isti kod svakog čoveka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često u kom starosnom dobu treba imati seks. Međutim, naučnici sa Kinsi instituta objavili su zanimljivo istraživanje koje pokazuje kolika je prosečna učestalost seksa u različitim starosnim grupama.

Mlado = žarko željno seksa?

Očigledno da je to istina – barem ako je verovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće se seksaju osobe između 18 i 29 godina – u proseku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta nedeljno). Na drugom mestu su osobe od 30-39 godina – koji se valjaju među posteljinom 86 puta godišnje. Potom slede osobe stare od 40-49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa pada s godinama?

Jasno je da što ste stariji, toliko je sve više fizičkih poteškoća. Bole vas leđa, imate problema s menopauzom ili ste umorniji… Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo. A naročito kada dođu potomci – seks više nije u prvom planu.

Spadate li možda među žene koje nisu u onoj najaktivnijoj grupi? Ne brinite – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imate loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetima dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive prave orgazme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.