U trendu

Kontakt s njegovima nakon što su vas ignorisali

Veze ne bi bile jednostavne čak ni kad biste morali da razmišljate samo o slaganju s voljenom osobom, a u principu se ne razmišlja samo o tome, jer voljena osoba ima roditelje, prijatelje, rodbinu, i potrebno je i njih uzeti u obzir. Na primer, nakon sukoba vas njegovi ignorišu, a zbog očekivane prinove u porodici ipak ne bi bilo loše obnoviti kontakte.
Recimo, imali ste nekih problema s partnerom – ništa tragično, ništa baš veliko, uobičajeni problemi koji se u bilo kojoj vezi mogu desiti. Zbog tog sukoba su njegovi prestali da govore s vama. S partnerom ste se pomirili, što je lepo, a onda je stiglo nešto još lepše – saznanje da ste u drugom stanju i da ćete postati majka. Partner je presrećan. Vi ste presrećni. On je o vašoj trudnoći, naravno, obavestio svoje. I, ništa. Niko ni da vas pozove, ni da vam čestita, ni da vas pita kako ste… To vas boli i razmišljate da li uopšte da ih zovete jednom kad rodite dete (ipak će i oni biti u srodstvu s bepčetom), ili da insistirate na tome da oni naprave prvi korak ka pomirenju.
Ovakvo razmišljanje je sasvim normalno, povređeni ste i nije vam do mirenja s onima koji su vas povredili. Pogotovo što su ignorisanjem reagovali na nešto što uopšte nije njihov problem, naime, na vaš sukob s vašim partnerom. Ipak, u opisanoj situaciji ne bi trebalo razmišljati isključivo o sopstvenim osećanjima – kako će se vaše dete osećati jednog dana ako mu bude uskraćen kontakt s polovinom familije? Zbog deteta ne bi bilo loše da ne pooštravate problem.
Da ne bude zabune: ovo nipošto ne znači da ste dužni da bilo koga moljakate da ponovo priča s vama, niti da jurite bilo koga, niti da se ponižavate. Takvo ponašanje niti bi prijalo vama, niti bi donelo vašem detetu nešto suštinski pozitivno. Ali, nakon što se dete rodi, možete pozvati njegove da vide bebu ili to može da učini vaš partner. Ukoliko nisu pale teške reči između vas i njegovih, možete se, deteta radi, pretvarati da se nikad ništa nije desilo, a da time ne pređete preko sopstvenog ponosa. Oni i dalje neće da pričaju s vama? Neće čak ni da dođu i vide dete? Pa, tu više ništa ne možete – kao što smo rekli, zaista niste dužni da jurite bilo koga.
Naravno, ovo je bio samo predlog, i to prilično uopšten. U zavisnosti od toga kakva je tačno vaša situacija (a sasvim sigurno je osetljiva) i od toga šta vam se učini najboljim za vas, vaše dete i vašeg partnera, sami ćete proceniti kakvo bi ponašanje bilo ispravno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.