U trendu

Kriju na šta troše

Jedan od najčešćih uzroka sukoba među partnerima u dužoj vezi je, tužno, ali istinito, novac: ko troši, na šta troši, koliko troši, da li mogu sebi da priušte takve troškove… Naravno, jednom kada sukobi te vrste počnu, ne zaustave se samo na novcu, ali novčani problemi pokreću više sukoba u vezi nego bilo šta drugo. A kad se neka vrsta problema s novcem iskombinuje s još nekim problemom…

Recimo, i vi i vaš partner ili partnerka imate sopstvene prihode. Mada imate neki zajednički fond, u principu svako raspolaže svojim novcem onako kako smatra da je shodno, što je sasvim u redu. Međutim, u nekom trenutku otkrijete da vaš partner ili partnerka troše velike sume novca – a ne znate na šta.

U redu, ako je dogovor da imate odvojene račune i da ne virite jedno drugom preko ramena, trudite se da poštujete taj dogovor – ali vas otkriće i dalje kopka. Na šta li troše? Odgovor na to pitanje nekad bude bezazlen – možda šalju novac prijatelju ili rođaku u nevolji, a nisu sigurni kako biste vi na to reagovali. Međutim, odgovor može da bude i znatno manje prijatan – može da se radi o zavisnosti od narkotika, ili o kockanju, ili… Kada otkrijete kud taj novac ide, problemi najčešće tek počinju.

Ako je razlog za povećane troškove bio nešto bezazleno, najčešće ne bude većih problema; uglavnom se završi na: „Zašto mi nisi rekao/rekla?“ Međutim, ako je razlog ozbiljniji, suočavate se s nekoliko problema; ne samo što su vaš partner ili partnerka zavisni od narkotika, kocke ili šta je već „jelo“ njihove prihode nego su vas i lagali. Krili su nešto od vas, i to nešto veoma loše. Onda se postavi pitanje – ako su vas lagali o ovome, ako su to krili, šta još kriju?

Glavni problem u ovakvoj situaciji ne bude potrošen novac, mada i to samo po sebi može da bude problem. Ne bude ni eventualna zavisnost partnera ili partnerke od narkotika, kocke, šopinga… Mada je i to problem. Glavni problem u ovakvoj situaciji bude gubitak poverenja između partnera, a to definitivno nije problem koji je lako prevazići. Zbog toga u ovakvim situacijama veze često pucaju.

Veza neće uvek pući, ali ovakav problem uglavnom bude podjednako teško prevazići kao i neverstvo. Treba razmisliti da li veza vredi spasavanja i, ako vredi, neophodno je ponovo izgraditi međusobno poverenje – a to ide sporo. U međuvremenu, ukoliko postoji neki oblik zavisnosti, potrebno je i lečenje kako se problem ne bi ponovio.

Ovakva situacija nije nerazrešiva, ali zahteva veliku dozu ljubavi i razumevanja, kao i podrške, da bi mogla da se reši. Naravno, potrebna je i želja oba partnera da se problem prevaziđe. Ukoliko sve to postoji, postoje i šanse za oporavak veze. Ako bilo šta od navedenog (ljubav, razumevanje, podrška, želja i volja oba partnera da se problem reši) nedostaje, šanse za uspeh su zaista minimalne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.