U trendu

Kritikovanje voljene osobe

Ima onih koji su jako skloni tome da kritikuju druge, pa i voljenu osobu. Konstruktivna kritika jeste dobrodošla, ali stalno kritikovanje, uz "ispravljanje grešaka", može prilično da poremeti odnose, pa i da dovede do odustajanja od veze.
Na šta tačno mislimo? Na to da stalno imate primedbe na način na koji je voljena osoba nešto uradila, i da ono što je uradila ponovo uradite vi. Recimo, on nije namestio krevet onako kako biste ga namestile vi, pa ga vi namestite ponovo. Ili nije dovoljno dobro usisao, pa vi ponovo usisate. Ili on neće čak ni da joj pokaže kako se menja osigurač, nije to za žensko, on će to.
Kad tako postupate, voljenoj osobi stavljate do znanja da je za to-i-to nesposobna, da ne ume to da uradi kako treba. A niko ne voli da mu se to govori. Što je još gore, voljena osoba će vam neretko poverovati, jer vi očigledno umete, pa valjda možete i da procenite i ume li to neko drugi. I, kad vam poveruje, a ne želi da se svađa oko toga, vremenom počne da odustaje.
Ne ume nešto da očisti kako treba? Odustaće od čišćenja. Ne ume deci da pripremi "ljudski obrok"? Odustaće od pripremanja hrane za decu. Ne ume da pazi na decu kako treba, da ih vaspitava kako treba? Polako će se povući i od toga, ograničivši svoje pokazivanje ljubavi na to što će naporno raditi i donositi novac u kuću. Nisu "muške stvari" za nju (računajući i nešto toliko jednostavno kao što je menjanje osigurača)? Uvek će čekati na njega da to obavi, a on će se onda žaliti na to da je s bespomoćnom glupačicom. Vremenom, voljena osoba dođe i do zaključka da nije dovoljno dobra za vezu, pa odustane od veze. I neretko se oduševi prvom osobom koja pokaže malo poštovanja prema njoj.
Konstruktivna kritika je u redu, samo treba imati na umu da vaš način nije nužno i jedini način, kao i da sposobnost da se nešto nauči nema mnogo veze s polom (osim očiglednih stvari, kao što je ta da žena neće moći da podigne teret od 200 kilograma, to ni mnogi muškarci ne bi mogli), pa je "ti to ne umeš i ne možeš ni da naučiš kako treba jer si muško/žensko" samo besmislen stereotip i iskazivanje nepoštovanja. A bez međusobnog poštovanja veza ne može opstati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar