U trendu

Ljubav, godine i predrasude

On je šarmantni pedesetogodišnjak. Žena njegovog života (treća po redu) jedva da je punoletna po anglosaksonskim zakonima. Kažete – ništa čudno, takve veze oduvek postoje. I dok on, naravno, svojim izborom ne šokira okolinu (štaviše, muškarci mu potajno zavide, a žene najednom uviđaju njegov dotad neprimetan šarm, muževnost, stabilnost…), za nju će svi bez razlike reći da je lutkica koja je bez skrupula privučena novcem na računu. U stvari, razlika je tek u proceni koeficijenta inteligencije – ili „božanstveno izgleda, ali je neviđeno glupa“ ili je „pametna mala koja zna od čega se živi“. Da li neko uopšte pomisli na ljubav?

Ipak, on će tvrditi kako je njen mladalački duh, nevinost i neiskvarenost ono što ga privlači, budi, čini da se oseća tako živ. Ona će uz njegovo iskustvo i zrelost prvi put shvatiti šta znači biti žena. Dobro, ali sve uobičajene predrasude koje prate ovakve parove imaju donekle opravdanja u realnosti. Devojke uvek izgledaju kao vrhunski top-modeli, a čar i svežina mladosti nisu same po sebi dovoljne da privuku dvostruko starijeg muškarca. Sa druge strane, da li znate 25-godišnjakinju zaljubljenu u priznatog naučnika koji je onako nehajno zanesen, nekako uvek u sakou sašivenom pre njenog rođenja?

A šta je sa pomalo drugačijim kombinacijama? Žena srećno zaljubljena u mnogo mlađeg muškarca još uvek izaziva prećutnu (da li samo prećutnu?) osudu društva. Takvi hirovi „dopušteni“ su samo vremešnim damama svetskog džet-seta. I predrasude su u skladu sa novim ulogama – drugačije su. Ona u toj vezi traži samo dobar provod u spavaćoj sobi, dok je momku potreban neko ko bi mu rešio sve finansijske probleme. Ali mlađi momci nisu opterećeni teretom svega što prohujale godine nose sa sobom (lošim izborima, karijerama koje kreću silaznom putanjom, alimentacijama). Žive u sadašnjosti, tekuće probleme rešavaju u hodu, bez previše analiza, taktiziranja i mudrovanja – zabavljaju se. Jednostavno, oni sve mogu i na sve su spremni. Sa druge strane, izvesne godine ženi donose sigurnost i samopouzdanje koje mlade devojke nemaju. Sve im je jasno, znaju šta žele i kako da do toga dođu bez previše kolebanja i prenemaganja. No dobro, nego znate li šarmantnog tridesetogodišnjaka bez obaveza koga bih upoznala sa svojom tetkom? Jeste da je bakica napunila 70 i da godinama kruži porodična legenda po kojoj ona ima nekakve devizne račune u inostranstvu… Prosto, verujem da je ženi dosadno u staračkom domu, eto.

Kako god, stigosmo na kraju krajeva do materijalnog statusa i fizičke privlačnosti. I jedno i drugo mogu biti bitni samo na početku veze. Nakon početne faze upoznavanja, važne su nam inteligencija, duhovitost, odanost, inspirativna komunikacija, razumevanje… a godine nemaju sa tim ama baš nikakve veze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar