Ljubav i posao

U današnje vreme, kada su mnogi ljudi pretrpani poslovnim obavezama (pod pretpostavkom da imaju dovoljno sreće da uopšte imaju posao), nije nikakva retkost da posao prilično zasmeta vašem ljubavnom životu. Na poslovne obaveze troši se mnogo vremena i energije. Dešava se i da je zbog posla jedan od partnera primoran da provodi mnogo vremena na radnom mestu (pod „mnogo vremena“ mislimo znatno više nego zvaničnih osam sati dnevno) – a može se desiti i da oboje provode mnogo vremena na radnom mestu. To skraćuje vreme koje možete provesti s partnerom ili partnerkom, plus još i budete preumorni da to malo vremena koje imate provedete lepo. Da li to znači da je, ako mnogo radite, vaša veza osuđena na propast? Ne uvek.

Pomaže ako se usredsredite na koristi koje imate od posla. Poslovni uspeh može vas učiniti zadovoljnijim, punijim samopouzdanja, što se pozitivno odrazi i na vezu. Uspeh u poslu može stimulativno da deluje i na seksualni život, baš zbog tog samopouzdanja i dobrog raspoloženja. Čak i ako nikakve druge koristi po vezu nema, tu je makar novac, koji vam oboma pruža sigurnost.

Dobro je postaviti granicu između poslovnog i ljubavnog života. Šta to konkretno znači? Znači da razgovor o poslu treba ograničiti na određeno vreme i ne dozvoliti da posao bude osnov komunikacije s drugim ljudima. Kada pričate o poslu, ma koliko vam naporan i zahtevan posao bio, ma koliko vam se loše stvari dešavale na poslu, nemojte samo kukati; pričajte i o nekim malim, svakodnevnim uspesima (obično ih bude; ako baš nema nikakvih, i to traje i traje, trebalo bi promeniti posao).

Ukoliko morate da ostajete prekovremeno, pokušajte da bar isto toliko vremena odvojite i za privatan život s partnerom ili partnerkom. Potrudite se i da zaista saznate čime se vaš partner ili partnerka bave. Svako od nas zna otprilike šta naš partner ili partnerka rade, ali često ne znamo tačno s kakvim se pritiscima i izazovima suočavaju, a to može dovesti do nesuglasica i nerazumevanja.

Bitno je da jedno drugome budete potpora i da razumete s čime se vaš partner ili partnerka suočavaju na poslu. Uopšte nije potrebno da njihove poslovne probleme rešavate – važno je da pokažete razumevanje i pružite podršku, kao i da se komunikacija ne prekine. Tada ćete, i usred najveće poslovne gužve, ostati deo života jedno drugom i svaka eventualna kriza biće prevaziđena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.